За нас българите, в повечето случаи чашата е наполовина празна. Ние сме прибрали розовите очила дълбоко в някой шкаф и дори не се опитваме да ги намерим. За някои от нас е много по-лесно да си останат песимисти и винаги да поставят под съмнение всяко позитивно нещо, което се случва (не че те са много).

Според Уикипедия песимизъм е отрицателно или потиснато психическо състояние, при което се очаква нежелан резултат от дадена ситуация. Да си песимист означава да гледаш черногледо на живота като цяло, а не просто да се събудиш с дупето нагоре.

Песимизмът е светоглед, който пряко оспорва идеята за прогрес. Много от песимистите са също и нихилисти – хора, които не вярват в значението на живота и не се стремят към постигането на цели. Те са по течението и чакат безучастно нещо да се случи.

Припознахте ли се в определението за песимизъм? Ако не вие, то може би много ваши близки и приятели добре се вписват като песимисти. Това не е никак учудващо, защото последното изследване проведено в края на 2022 година от Алфа Рисърч, разкри сериозни нива на намаляващ оптимизъм у българите.

Песимизмът на различните поколения

Ние това си го знаем. Едва ли едно подобно изследване ще ни даде повече знание за песимизма на българите от колкото едно семейно събиране например, в което има сблъсък на отрицателните нагласи на поколенията.

Голяма част от нашите баби и дядовци все още милеят по комунизма и гледат към тези времена с носталгия. Дори и тези възрастни хора, които отричат, че по бай Тошово време е било най-добре, не вярват, че предстоят по-добри времена.

От друга страна, нашите родители, които са живеели и през комунизма, през прехода, а сега по времето на европейските ценности няма как да гледат към бъдещето с оптимистични представи.

Накрая оставаме ние – както ни наричат „младите“. Колкото и да се опитваме да останем необременени от витаещия песимизъм, това което се случва в България и по света все повече затрива дори и малкото оптимистични представи за бъдещето.

Какво мисли ChatGPТ за българския песимизъм

Еуфорията по чатбота не пропусна и мен. Поради спецификите на работата ми няма как да не се поинтересувам какво може и не може чата. Песимизмът на българите е една абстрактна тема, с която никой друг не е по-добре запознат от нас самите. Това е част от нашата народопсихология и дори и да живеем добре едва ли песимизмът ще се замени толкова лесно с оптимизъм.

Все пак ми беше любопитно какво мисли ChatGPТ по въпроса „Защо българите са песимисти?“. Ето някои от отговорите, които изкуственият интелект даде:

„Един от възможните фактори е историческият опит на българите. В миналото България е преживяла множество трудности - от турско робство до две световни войни и социалистически режим. Тези трудности могат да са оставили следи в манталитета на хората и да са довели до по-песимистично виждане на света.“

„Някои хора могат да се считат за песимисти, защото имат склонност да се фокусират върху проблемите и трудностите вместо върху възможностите и успехите.“

Едва ли бих го казала по-добре от чатбота. Въпреки че гледам песимистично на неговите възможности, с отговорите си на зададения въпрос чата стреля направо в десетката на българския песимизъм.

Щом е толкова точен няма как да не се изкуша и да не го попитам „Как да останем оптимисти, когато живеем в България?“ Отговорите, които ChatGPТ даде наистина ме впечатлиха, за това ги споделям с вас.

Не, че се надявам да се повлияете от мнението на един изкуствен интелект, но ако се абстрахирате, че това е генерирано с AI може да откриете няколко добри начина да започнете да гледате на чашата като наполовина пълна.

„България има много красиви места, интересна култура и традиции, които можете да откриете и да се радвате на тях.“

„Често отрицателните хора и новини могат да ни повлияят отрицателно и да ни накарат да се чувстваме песимистично. Опитайте се да избягвате това и да се фокусирате върху позитивните хора и новини.

„Опитайте се да не се сравнявате с други хора и да се фокусирате върху своите собствени постижения.“