Навярно повечето читатели на статията са боледували от скарлатина като деца, но бегло си спомнят как да преминали през това инфекциозно заболяване. То се разпространява най-често при децата и е малко вероятно възрастен човек да се зарази със скарлатина.

Именно поради тази причина всеки един родител трябва да е запознат със заболяването и неговите специфики. Инфекцията, която причинява скарлатината е събуждала страх в хората през много векове. В последствие разбирането на заболяването дава предимство на лекарите да започнат да го лекуват по правилния начин.

В тази статия ще ви запознаем със всичко, което трябва да знаете за това заболяване. Ще разгледаме какви са причините за него, как се диагностицира и най-важното – какви мерки за лечение може да предприемете.

Какво представлява скарлатината

Скарлатината е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Streptococcus pyogenes. Този вид бактерии може да предизвика различни видове инфекции, които най-често се разпространяват в гърлото.

Заболяването се характеризира с дребнопетнист обрив по тялото, висока температура и ангина. Първият симптом на скарлатината е възпаленото гърло. Причината е, че заболяването е причинено от бактерии, които предизвикват състоянието „стрептококова инфекция на гърлото“.

Обривът започва да се развива след началото на инфекцията в гърлото и представлява важен признак за диагностициране на скарлатината.

Характерно за това заболяване е развитието на регионални епидемии, които може да се случат в детски градини или други обществени заведения. Пикът на заболяването има определена сезонност и обикновено се проявява през месеците от октомври до март, като заболеваемостта се повишава през зимните месеци.

За разлика от други заболявания, при които се наблюдава появата на обрив, към скарлатината не се образува имунитет. Причината е, че скарлатината е причинена от бактериална инфекция, при която организмът не може да образува имунитет след оздравяване и често се срещат повторения на състоянието в интервал от време.

При какви условия можем да се заразим със скарлатина

Основен източник на инфекцията са заразените лица. Бактериалната инфекция, която причинява скарлатината се предава по въздушно-капков път. Пръските, които се отделят при говорене, кихане или кашляне съдържат бактериите на инфекцията.

Друг начин за разпространение на скарлатината е чрез контактно-битов механизъм. Това се случва след като заразено лице остави пръски слюнка по играчки или други предмети, а след това те попаднат в ръцете на не заразено лице. Инкубационният период на заболяването е между 2 и 5 дни.

Важно е да се отбележи, че дори и след започване на лечение с антибиотици, пациентите със скарлатина остават заразни в продължение на около 24 часа.

За заразяване с инфекциозните бактерии, които причиняват скарлатина има много фактори. Най-ключовият, от които е отслабен имунитет. Особено през зимните месеци, когато организмът става по-слаб се наблюдава по-бързо разпространение на заболяването.

Болестта преминава през няколко фази, като различните форми варират според тежестта на инфекцията.

Как да разпознаем скарлатината – симптоми

Заболяването започва с бързото развитие на характеризиращите го симптоми. Това са много висока температура 38-39 градуса, главоболие, силни болки в гърлото, гадене, затруднено преглъщане. Понякога може да се появи и болка в корема.

При скарлатината могат да се наблюдават и подути шийни лимфни възли, които причиняват силна болка в тази област на врата. Един от основните симптоми на заболяването е т.нар. ягодов или малинов език. При този признак белезникави език се зачервява, а папилите по него изпъкват.

След развитие на заболяването силно се изявяват следните симптоми на скарлатината:

Обрив

Най-често започва от главата и шията и в последствие се разпространява по цялото тяло и крайниците. Обривът се характеризира с червени петна, за които е отличително, че стават бели при натискане на кожата. Именно състоянието на кожата е също симптом. Тя се усеща суха, груба и грапава.

Обилен обрив се наблюдава по сгъвките на крайниците, долната част на корема, страничните части на гръдния кош и вътрешните страни на бедрата.

Симптоми на стрептококова инфекция на гърлото

Симптомите на скарлатина най-често са обвързани с тези на стрептококовата инфекция на гърлото. Най-често се характеризира със силно възпалено гърло, бели петна по задната част на гърлото, подути жлези по шията и висока температура.

Докато обривът може да трае по-продължително време, симптомите на стрептококовата инфекция най-често отминават за период между 2 и 5 дни.

Как се диагностицира скарлатината

Освен наличието на тези симптоми понякога е нужен да се направи и тест, който да покаже дали дадено лице има скарлатина. Важно е да се различава скарлатината от други инфекции с подобни симптоми, за да се определи най-подходящото лечение.

Именно заради това е задължително да посетите лекар, ако вие или детето ви проявява симптоми на скарлатина. Докторът трябва да прегледа болното лице и да направи тест. При прегледа също се оглежда обрива и се проверява за ягодов език.

При типичната симптоматика за заболяването диагнозата е сравнително лесна. Има случаи, в които е по-трудно да се определи дали лицето има скарлатина, и в такива ситуации е наложително консултацията с инфекциозният.

Скарлатината може да се диагностицира и в домашни условия след като се направи бърз антигенен тест. Той се прави след като се вземе секрет от тонзилите на небцето или фаринкса. Ако резултатът от бързия тест е неубедителен може да се наложи директно култивиране на Streptococcus pyogenes.

Как протича заболяването

Скарлатината е заболяване, което най-често засяга деца между 3 и 13 годишна възраст. Интересно е да отбележим, че бебетата до 6 месечна възраст имат развит имунитет чрез придобити от майката антитела.

Поради тази причина кърмачетата до 1 годинка почти не боледуват от скарлатина. Въпреки че отбелязахме, че не се развива имунитет към заболяването, е малко вероятно възрастен човек да се зарази със скарлатина.

Инкубационният период започва от момента на заразяване и продължава до появата на първите симптоми. През този интервал от време заразеното лице може да предаде инфекцията по въздушно-капков път и на други лица.

Заболяването протича с развитие на симптомите, които разгледахме. За тяхното лечение трябва да се приложи подходяща антибиотична терапия. Тя атакува бактериите, които причиняват инфекцията и в период от една седмица се наблюдава подобрение в състоянието на заразеното лице.

Зачервеното гърло и болките в областта на шията обикновено преминават в рамките на няколко дни. Обривът изчезва малко по-бавно, но до седмица след заразяването той е значително избледнял.

При продължителни силни болки в гърлото, които не се поддават на приложената антибиотична терапия може да състоянието на фарингит да е нараснало в абсцес.

Етапът на възстановяване от заболяването се характеризира с отслабване на интензивността на обрива. Пъпките по кожата изсъхват и започват да се отлепват.

Отново искаме да наблегнем на това, че скарлатината се причинява от различни щамове стрептококи, които могат да са заразни за децата при повече от един път.

Начини за лечение на скарлатината

Характерно за заболявания причинени от бактериална инфекция е лечението чрез приема на антибиотици. Лекарствата, които съдържат пеницилин най-често се изписват за лечение на скарлатината, защото действат срещу бактериите, които я причиняват. Най-добре е антибиотиците да се приемат орално. В случай на алергия към пеницилина се налага изписването на друг вид антибиотици.

Повечето симптоми на скарлатината могат да се управляват, за да се подобри състоянието на заразения. След консултация с лекар, за облекчаване на болката и намаляване на температурата могат да се използват парацетамол или ибупрофен.

При силни болки в гърлото също може да се приемат подходящи медикаменти, които да намалят неприятните усещания.

Освен приема на лекарства е много важно да наблегнете на правилното хранене и да повишите приема на течности. Включете в хранителни си режим плодове и зеленчуци, които могат да доставят на организма нужните количества витамини и минерали, които да помогнат за подсилване на организма и имунната система.

Пациентите със скарлатина трябва да бъдат изолирани, докато са заразни. Това включва отсъствие от работа, училище или други обществени места.

Мерки за защита и профилактика

Зимните месеци са времето, през което всички инфекции и бактерии виреят много добре и търсят отслабен организъм, който да ги приюти. Поради тази причина, не само през зимата, но и през цялата година трябва да полагате грижи за здравето си и да предприемате мерки за повишаване на имунитета.

Здравословното хранене, приемът на достатъчно количество вода, слънчевата светлина, чистия въздух и физическата активност са чудесни начини да подпомогнете организма си.

Както споменахме скарлатината се предава по въздушно-капков път. Поради тази причина трябва да избягвате контакта със заразени лица, а през зимните месеци да бъдете особено внимателни за средата, в която е вашето дете. Най-често децата се разболяват последователно, тъй като те не спазват дистанция при контакт.

Миенето на ръцете със сапун и топла вода е ефективен начин за предотвратяване на разпространението на инфекции, включително скарлатината. Създайте навици във вашето дете само да мие ръцете си след кашляне, кихане и посещения на обществени места.

Поддържайте чистота в дома и на работното си място. Редовно проветрявайте помещенията, в които прекарвате най-много време. Застоелият въздух е предпоставка за разпространението на инфекциозни бактерии.

Какво знаем за скарлатината – заключение

Скарлатината е инфекциозно заболяване, което проявява симптоми като характерен обрив с малки петна, повишена температура и възпалено гърло. Това заболяване се предизвиква от същите бактерии, които са отговорни за стрептококовата инфекция в гърлото.

Децата между 3 и 13 години най-често заболяват от скарлатина и може да изкарат бактериалната инфекция дори няколко пъти. Заразяването се осъществява чрез въздушно-капков път при кашляне и кихане, като също така може да се предаде и посредством контакт с замърсени предмети.

Диагностиката на заболяването се прави след преглед на симптомите и положителен бърз тест, който отчита наличието на бактерията в организма. Най-характерните симптоми за скарлатината включват болки в гърлото, гадене, повръщане, главоболие и обрив, който започва от лицето и шията и постепенно се разпространява по цялото тяло. Най-отличителния симптом на скарлатината е т.нар ягодов или малинов език, по който има малки подутини. При наличието на описаните симптоми трябва да потърсите лекар, с който да се консултирате във връзка с лечението на състоянието.

Лечението най-често е съпроводено с прием на антибиотици. След започване на лечението, пациентите остават заразни за около 24 часа.