В Централната избирателна комисия (ЦИК) очакват промяна на мандатите в около 1/3 от избирателните региони, коментира председателят на комисията Камелия Нейкова пред БНР.

Тя посочи, че за да бъде взето решение за броя на мандатите първо трябва да бъде публикуван указът на президента Румен Радев за насрочване на изборите, както и решението му за определяне на наименованията и границите на избирателните райони.

При определяне на мандатите от ЦИК ще се съобразят с няколко обстоятелства.

"Едното е разпоредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена – според нея не може в един изборен район да има по-малко от четири мандата", допълни още Нейкова.

Другото обстоятелство са данните на Националния статистически институт (НСИ) след последното преброяване на населението, на чиято база ще бъде определен и броят на мандатите за всеки многомандатен избирателен район.

Ще има ли промени в изборното законодателство

"Очаквам, че през следващата седмица ще имаме решение за това", допълни още тя.

Нейкова коментира, че когато изборите са редовни - веднъж на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно планиране на разяснителната кампания и на обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

"В навечерието на избори често се оказваме с промяна в изборното законодателство и трябва в спешен порядък Централната избирателна комисия да организира тези дейности", каза председателят на ЦИК пред БНР.

Камелия Нейкова призова за спокойствие - хартия ще има, изборите ще бъдат проведени, каза тя по повод коментарите, че няма да бъде доставена хартията, необходима за машинния вот и дали въобще ще има възможност за машинен вот.

Президентът Румен Радев ще издаде указ, с който ще разпусне 48-ото Народно събрание на 3 февруари и ще насрочи парламентарни избори на 2 април. Това каза пред медиите държавният глава.

"Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира - да гласува с машина или с хартия“, посочи президентът.

Радев: Каква е ролята на плана за възстановяване

Румен Радев се надява оставащото време на този парламент да бъде използвано от депутатите, така че да докажат, че борбата с корупцията, Плана за възстановяване и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

Държавният глава обяви, че в момента не може да коментира дали ще има промени в състава на служебния кабинет. Така за пети път за последните две години България поема към предсрочни избори.

По-рано днес държавният глава проведе работна среща с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с готовността за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

От ЦИК обявиха, че имат готовност да обезпечат избори на 2 април, когато ще има необходимата хартия за машинен вот и тя ще отговаря на изискванията, предложени в закона.