Българският туризъм изпраща една по-добра и по-успешна година. След пандемичните сривове от последните две години, 2022 година показа, че туристическата индустрия у нас има потенциал да наваксва скоропостижно.

Секторът все още не се е завърнал с пълна сила, преодолява последствията от пандемията, но постигнатите през изминалата година резултати дават доза оптимизъм за възходящо развитие догодина.

Като цяло общата картина за туризма изглежда оптимистична, но секторът все още има да наваксва, за да стигне предпандемичните си постижения. След първоначалния шок заради забрани и ограничения 2021 година разхлаби хватката на пандемията върху туризма и отново отприщи пътуванията.

Позитивната тенденция продължи с пълна сила и през 2022 година, но два големи риска – войната и инфлацията подкопават устойчивостта на постигнатото. Войната и инфлацията приземиха очакванията

В началото на годината българският туризъм се готвеше за летящ старт. Той обаче беше приземен още през февруари с началото на войната в Украйна.

Колко точно и как се отрази войната на туризма ни

Така военният конфликт близо да страната ни и разразилата се инфлация станаха основни фактори, които натиснаха сектора и не позволиха бърз рестарт след пандемичните сривове. От една страна, войната в Украйна отблъсна доста чуждестранни туристи през летния сезон, а от друга – инфлацията сви намеренията на българите за туристически разходи.

Що се отнася до входящия туристопоток, като най-значим сегмент за икономиката, българският туризъм отбелязва успешна година, но не успя да постигне планираното заради негативните ефекти от войната. Пазари като Румъния и Полша надвишиха или приближиха нивата от 2019 г., но Германия, която е ключов пазар, остана само 50% от предпандемичните нива.

Все пак сметките излизат

Очаквано или не, въпреки предизвикателствата, летният туризъм в България през изминалата година постигна добри параметри – като брой пътувания, нощувки, пренощували лица, приходи от нощувки.

По данни на Министерството на туризма България е една от страните в Европа с най-голям ръст и с най-голяма бързина на възстановяване на туризма спрямо предпандемичната 2019 г. Освен всичко останало, имаме и приличен вид на заплатите в сектора, което говори за още по-добро представяне.

Сезон Лято 2022 записа ръст от близо 20% спрямо летния сезон на 2021 г., констатира анализ на ведомството пред Националният съвет по туризъм. Над 4,3 милиона туристи са пренощували в местата за настаняване с 10 и повече легла през летния сезон, като в тази цифра не се включват укранските граждани.

Общото равнище на възстановяване на туристопотока е 93%, ако се приеме Летен сезон 2019 г. за 100%. Вътрешния туризъм се възстанови напълно от пандемията през миналата година. А през това лято пътуванията на българи в страната надхвърлиха 2 млн., което е ръст на вътрешния туризъм със 7% спрямо 2021 г.