За да разберем бъдещето на работата, трябва да погледнем към миналото ѝ. През 1807 г. се появява първата улица в света, осветена от газова светлина.

Скоро след това в града се появяват и десетки хиляди улични газени лампи, създавайки хиляди нови работни места за тези, които ги палят, пише за Financial Times Маркъс Уелдън, главен технологичен директор на Nokia.

Но преди края на XIX век градовете по света вече въвеждат електрическите лампи. Тази по-безопасна, по-евтина и по-ефективна технология премахва необходимостта от паленето им, но създава работни места, изискващи нови умения: инсталиране, ремонт, поддръжка и управление на уличните лампи и мрежите за тяхното захранване.

Това често се повтаря. Еволюцията на работата и напредъкът на технологиите вървят ръка за ръка, макар и не винаги в крачка.

Навлизаме в нова ера на 5G автоматизация, която има потенциала да трансформира цели индустрии. И противно на общоприетото схващане, тази промяна не означава, че роботите ще заменят хората.

Всъщност, те ще подпомогнат и развият човешките умения, което ще доведе до повишена производителност, по-високи заплати и нови работни места.

Ние изобретяваме велики машини, които да изпълняват трудни или невъзможни за хората задачи. Компютрите се използват за сложни изчисления, превозните средства - за масов транспорт, а роботите - за прецизно сглобяване.

Успоредната еволюция на човека и машината ще продължи. Nokia пресмята, че до 2030 г. 70% от работните места ще бъдат от нов тип, включващ както нискоквалифициран, така и висококвалифициран труд.

При първия, технологиите ще разширят броя и видовете физически задачи, които работниците могат безопасно да изпълняват в редица индустрии. Например строителят от нов тип ще може да използва роботи и екзоскелети за изпълнение на трудни задачи, като същевременно остава защитен от опасности или излагане на токсични вещества.

При втория, служителите ще станат по-креативни чрез използването на изкуствен интелект и машинно самообучение. В бъдеща пандемия медикът от нов тип ще може да тества и диагностицира пациенти от разстояние, с непрекъснато наблюдение и проследяване на контактите, водещо до намалено разпространение на болестта.

Загрижеността относно загубата на работни места поради автоматизация е оправдана при само един вид заетост: рутинните чиновнически задачи. Тези позиции наистина ще изчезнат с времето.

Пандемията от коронавирус ускори нуждата компаниите да работят дистанционно. По време на карантината повечето онлайн търговци разполагаха с достатъчно цифрова инфраструктура, за да отговорят на нарасналото търсене.

Но това не важеше за по-„физическите“ индустрии, за които 5G инфраструктура все още не съществува. Това трябва да се промени за всички сектори, които изискват дистанционна работа, преконфигуриране и автоматизация, за да се повиши икономическата устойчивост.

От 2000 г. насам повечето сектори отчитат ръст на производителността - вариращ от 20% в търговията на дребно и логистиката до над 400% в електронната промишленост - благодарение на увеличените инвестиции в автоматизация.

Това доведе до по-евтини стоки и по-късо работно време при по-високи заплати (движени от по-големите корпоративни печалби), което от своя страна води до повишаване на търсенето и по-нататъшен икономически растеж.

До какво ще доведе масовото автоматизиране

В автоматизираното бъдеще работниците ще могат да придобиват нови умения, като използват инструменти и системи, които разширяват човешките способности, което ще улеснява смяната на работата между различните отрасли. Това ще направи заетостта и цялостната икономика по-адаптивни и устойчиви на промени.

Възходът на работата от разстояние трябва също да предизвика преосмисляне на работните места, базирани в гъсто населени градове, и свързаните с тях пътувания и замърсяване. Имаме шанса да изградим по-устойчив бизнес и по-силни икономики, като същевременно осигурим на работниците по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Но технологиите ни дават само инструментите. Нужно е да инвестираме колективно в новата дигитална инфраструктура, за да изградим това по-добро бъдеще за цялото човечество.

Знаел ли е Зукърбърг кой ще е президент

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви пред служителите на компанията си, че Джо Байдън ще бъде следващият президент на Съединените щати, потвърди говорител на социалната мрежа пред CNBC.

„Вярвам, че резултатът от изборите вече е ясен и Джо Байдън ще бъде следващият ни президент“, е казал Зукърбърг по време на среща, според BuzzFeed News. „Важно е хората да са сигурни, че изборите са били изначално честни, а това важи и за десетките милиони хора, гласували за Тръмп“, казал той.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви пред служителите на компанията си, че Джо Байдън ще бъде следващият президент на Съединените американски щати, потвърди говорител на социалната мрежа пред CNBC.

„Вярвам, че резултатът от изборите вече е ясен и Джо Байдън ще бъде следващият ни президент.“, е казал Зукърбърг по време на среща, според BuzzFeed News.

„Важно е хората да са сигурни, че изборите са били изначално честни, а това важи и за десетките милиони хора, гласували за Тръмп.“, посочва той.

Коментарите на Зукърбърг са първото му признание за задаващата се администрация, въпреки че настоящият държавен глава Доналд Тръмп твърди, без да представя никакви доказателства, че са извършени големи измами при гласуването.

Зукърбърг е направил изявлението в момент, в който Facebook е обект на сериозни критики от няколко представители на кампанията на Байдън, които се оплакаха от начина, по който Facebook се справя с предизборната реклама и въздействието на дезинформацита върху демокрацията.