Технологичната компания Ericsson е договорила закупуването на Vonage Holdings в САЩ за 5,3 млрд. долара, опитвайки се да изгради пазарно присъствие в услугите за облачни комуникации.

Ако бъде успешно, придобиването ще бъде най-голямата сделка досега за Ericsson след закупуването за 1,2 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) на активите за телекомуникационно оборудване на Telent през 2005 г., сочат данни на Bloomberg.

Акциите на Ericsson поевтиняха с 4,2% в ранната търговия в понеделник.

Шведската телекомуникационна група ще плати по 21 долара на акция за Vonage, използвайки съществуващи пари в брой, се посочва в изявление от понеделник. Офертата оценява стойността на компанията заедно с дълга на около 6,2 млрд. долара, се казва още в съобщението.

Изгодна ли е офертата за двете страни

Цената, която Ericsson плаща за Vonage, е „доста голяма при съотношение стойност на компанията/продажби от почти 4,5 пъти и стойност на компанията/EBITDA от 21 пъти“, коментират кредитните анализатори на Danske Bank.

Ericsson се стреми да навлезе в облачните услуги, докато финансовите ѝ резултати са ударени както от загубена дейност в Китай, така и от недостиг на компоненти заради проблемите с глобалните вериги на доставки. Компанията заяви в понеделник, че ще остане напълно ангажирана с дългосрочната си цел за марж на печалбата преди данъците и амортизацията от 15-18%.

Целта на придобиването на компаниите

„Vonage ни дава платформа да помогнем на нашите клиенти да монетизират инвестициите в мрежата, от което печелят разработчици и бизнеси.“, коментира главният изпълнителен директор на Ericsson Борйе Екхолм.

Облачно базираната комуникационна платформа на американската компания формира 80% от годишните ѝ приходи в размер на 1,4 млрд. долара и позволява на разработчици да вграждат услуги като съобщения или видео в продуктите си. Тази клиентска база и общността на разработчиците се смятат за ключов фактор за Ericsson.

Самата Vonage бе под натиск от активиста инвеститор Jana Partners и работеше с консултанти по стратегически преглед на бизнеса си. Този преглед включваше възможността за пълна продажба на компанията, съобщи Bloomberg News през септември.