Производителите, страдащи от недостига на чипове, откриват заобиколни пътища, твърдят директори. По думите им фирмите променят дизайна на продуктите си, доставят незавършени бройки и се фокусират върху по-стари, по-нискотехнологични модели, пише Wall Street Journal.

След като години наред се бориха за добавянето на дигитални решения, като екрани и безжична свързаност, производителите на уреди и превозни средства временно правят стъпка назад, за да продължат да доставят продукти на търговци и потребители предвид дефицита на полупроводници, който представители на индустрията прогнозират, че недостигът ще продължи и през следващата година.

Причинителите на урагана в промишлената електроника

Boss Products обикновено ползва ръчни контроли с компютърни чипове за накланяне на ножовете на снегорините. Компанията, която е собственост на Toro, не успява да намери достатъчно чипове.

Ето защо служителите ѝ са започнали да търсят начини да използват по-малко от тях. Някои си спомнят, че джойстиците без компютърни чипове са използвани за управление на тези функции, докато електрониката стана достъпна и масово използвана.

„Да се върнем към стария дизайн“, казва Рик Родиър, директор на Toro.

„Все още върши работа. Така се правеше в продължение на 30 години. Беше надеждно. Беше добре. Просто беше малко по-тромаво за изграждане и сглобяване“.

Тъй като глобалната верига на доставките се разви от краткосрочен спад в дългосрочно предизвикателство, някои компании променят дизайна на своите продукти и своите производствени линии, така че да работят в противодействие на недостига на чипове.

Производители твърдят, че по-мащабните проблеми с веригите на доставките и липсата на компютърни чипове няма да се решат в краткосрочен план. „Това няма да приключи бързо“, коментира Марк Битцър, главен изпълнителен директор на Whirlpool.

Къде още рефлектира проблемът с чиповете

Недостигът на полупроводници натежа над производството на автомобили тази година, като започна да се пренася и в други сектори, засягайки производителите на стъкло и бои, които доставят продукти на индустриите, използващи компютърни чипове.

T3 Motion, която електрически превозни средства за охранителите на летища и университети, препроектира своите продукти, за да използва по-малко чипове и електроника.

Уилям Цумпес, главният изпълнителен директор на компанията, твърди, че вместо множество компоненти за управление на батериите, светлините и сирените, промененото превозно средство ще използва централизирана, интегрирана платка с един процесор за управление на всички части. Това ще елиминира останалите пет отделни платки, твърди той. Цумпес посочва, че подобен редизайн трудно може да бъде направен бързо, но промените и смяната на двигателя ще доведат до по-голям обхват на превозното средство.

„Това стимулира иновациите“, коментира още Цумпес.