Силата на насрещните ветрове за американските акции ще се увеличи допълнително през март, като търговията на Wall Street ще бъде помрачена от по-слабите финансови отчети, прогнозират пазарните стратези на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

“Като се има предвид мнението ни, че рецесията при печалбите далеч не е приключила, смятаме, че март ще бъде високорисков месец на фона на низходящите ценови движения на акциите“, изтъкват анализаторите, водени от Майкъл Уилсън.

Какво казват пазарните експерти

Пазарните експерти, които спряха с пониженията на прогнозите си относно печалбите през следващите 12 месеца, осигуриха известен оптимизъм сред инвеститорите, изтъква Уилсън. Въпреки това мечите пазари обикновено се отличават с изравняване на перспективите между тримесечните отчетни сезони преди низходящата тенденция да се върне, пише още той.

„Акциите са склонни да отразят това един месец по-рано и да се търгуват на по-ниски цени и настоящият цикъл илюстрира идеално този модел“, посочва Уилсън.

Широкият измерител S&P 500 се понижи в три поредни седмици на фона на опасенията, че упоритата инфлация в САЩ увеличава перспективата за още повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Преди това индексът нарасна със 17% спрямо октомврийското дъно, подкрепен от надеждите, че централната банка на САЩ скоро ще се откаже от своята ястребова позиция.

„Смятаме, че това рали е капан за бикове, но признаваме, че ако тези нива могат да се задържат, пазарът на акции може отново да тръгне нагоре, преди да оценим напълно спада на печалбите.“, изтъква Уилсън.

За да се случи това, лихвените проценти и доларът трябва да спаднат, добавя той. Но ако вместо това се повишат, възстановяването бързо ще изчезне.

Преди това Уилсън сподели, че очаква акциите да достигнат дъно през пролетта, прогнозирайки, че S&P 500 ще се понижи с цели 24% до 3000 пункта през първата половина на тази година.

Мрачните настроения на Wall Street се прехвърлиха и сред инвеститорите в Азиатско-Тихоокеанския регион, след като щатските индекси записаха най-слабата си седмица от началото на годината, тъй като икономистите очакват периода на затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ да продължи, съобщава CNBC.

Коя фирма как се развива откъм процентни показатели

Токийският бенчмарк Nikkei 225 отчете спад от 0,11% до 27 423,96 пункта. Индексът Topix напредна с 0,22% до 1992,78 пункта, след като правителството на третата по големина икономика в света номинира за гуверньор на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда, които говори в понеделник пред горната камара на парламента.

В Китай континенталният показател Shanghai Composite записа понижение от 0,28% до 3258,03 пункта. Индексът Shenzhen изтри 0,73% от стойността си, смъквайки се до равнище от 11 701,95 пункта.