„Време е да купуваме Европа“ е една от вечните трейдърски идеи, която някакси никога не се реализира, пише редакторка на Financial Times.

Сигурно е, че на всеки няколко месеца ще се появяват стратегически бележки или статии, очертаващи защо инвеститорите смятат, че сега е моментът да инвестират в Европа, и не след дълго европейските акции ще спаднат. В пример от юли 2021 г. фонд мениджърите говореха с надежда за положителните ревизии на корпоративните печалби в еврозоната, възстановяването ѝ от шока от Covid и по-скромните перспективи за лихвените проценти, отколкото от другата страна на Атлантика.

На какво се дължи ръстът на европейските акции

Наред с други неща тези фактори бяха цитирани като причини за добавяне към вече значителния ръст на европейските акции, който беше в сила от първоначалното избухване на пандемията.

Фонд мениджърите не сгрешиха. Към началото на 2022 г. европейският индекс Stoxx 600 беше с около 8 процента нагоре. Проблемът беше следният: никой не предвиди инвазията на Русия в Украйна, която удари пазара. Към края на миналата година акциите бяха с около 6% под началната си точка.

Избухването на войната е, меко казано, екзогенен шок. Никой разумен фонд мениджър не би могъл да го предвиди през предхождащото я лято. Но на глобалните инвеститори може да им бъде простено, че смятат, че Европа просто не си струва като инвестиционна дестинация.

Американският индекс S&P 500 със сигурност имаше тежка 2022 г. Но ръстът му през последните пет години все още е с повече от 50 процента. Никой голям европейски индекс не може да се доближи до това.

Разглеждайки доларово базираните MSCI индекси, които премахват валутните ефекти, MSCI Europe е нараснал само с 5 процента, докато Германия е надолу с 13 процента. Ръстът във Франция от 17 процента е приличен, но не в същия мащаб като този на САЩ.

Време ли е да купуваме Европа

С риск да предизвикат съдбата, много инвеститори смятат, че е време.

Всъщност най-добрата стратегия е да скочите в машина на времето, да се върнете обратно към октомври и да купите малко преди момента, в който рисковите пазари по целия свят се покачиха по причини, за които анализаторите все още спорят. Индексът Euro Stoxx 600 се повиши с около 20 процента след този момент.