Американските власти са поставили китайския производител на смартфони Xiaomi Corp. в своя черен списък като компания с военни връзки отчасти заради награда, присъдена на основателя на компанията за заслугите му към държавата, заяви Министерството на отбраната на САЩ в съдебна декларация.

Лей Джун, който е главен изпълнителен директор и основател на Xiaomi, е получил наградата „Изключителен строител на социализма с китайски характеристики“ през 2019 г. от Министерството на индустрията и информационните технологии.

Xiaomi рекламира наградата - присъдена на 100 китайски мениджъри през тази година - на страницата с биография на Лей на уебсайта на компанията и в годишния си отчет.

Наградата - заедно с амбициозните инвестиционни планове на Xiaomi за усъвършенствани технологии като 5G и изкуствен интелект – е била достатъчна причина за американското Министерство на отбраната, за да добави през януари Xiaomi към списък на компаниите, които подкрепят китайската армия, става ясно от документа.

Включването в „черния списък“ забранява на американците да инвестират в компанията, третия по големина производител на смартфони в света.

Всичко се води и на документи

Обосновката на САЩ за добавянето на Xiaomi в списъка е изложена в съдебна декларация от Министерството на отбраната в отговор на иск в Окръжния съд на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, от китайската компания, която иска да отмени военната си класификация.

Декларацията, която е била входирана през миналата седмица, но не е била оповестявана по-рано, за първи път хвърля светлина върху мотивите на министерството при добавяне на компания в списъка.

Говорител на Xiaomi не коментира веднага темата. Преди това компанията отрече да е свързана с китайската армия и заяви, че продава продукти и услуги единствено за граждански и търговски нужди.

Xiaomi беше добавена към списъка на Министерството на отбраната по време на последните дни на администрацията на Тръмп на 14 януари, заедно с осем други китайски компании, включително авиокосмически фирми и производители на чипове.

Като цяло Министерството добави 44 компании към списъка си, включително телекомуникационния гигант Huawei Technologies Corp. и производителя на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp., като и двете отрекоха всякакви военни връзки.

Акциите на Xiaomi, които увеличиха стойността си повече от три пъти в Хонконг през миналата година, се обезцениха с 25% от 14 януари.

Включването на Xiaomi в списъка изненада много анализатори предвид основния му фокус върху потребителската електроника. В допълнение към смартфоните компанията произвежда джаджи, свързани с интернет, като пречистватели на въздух, скутери, кантари за телесно тегло и фитнес гривни.

За разлика от Huawei, основният му китайски конкурент при телефоните, Xiaomi не продава комуникационна инфраструктура или друго оборудване, което обикновено се смята за чувствително.

Делът на Xiaomi на пазара на смартфони се разрасна през последната година, тъй като погълна пазарния дял на Huawei. В световен мащаб доставките на мобилни телефони на компанията се повишиха с почти една трета през четвъртото тримесечие, което я превърна в номер 3 на пазара след Apple Inc. и Samsung Electronics Co., показват данни на International Data Corp.

В иска си Xiaomi заяви, че министерството не предлага обяснения за решението си, нито дава шанс на компанията да отговори на обвиненията.

Наградата на Лей беше от китайската MIIT, правителствената агенция, която контролира китайската технологична и индустриална политика и която, според Министерството на отбраната, помага за управлението на китайската политика за гражданско-военно сливане, при която Пекин разчита на частни предприятия, за да помогне за развитието на военните технологии.

Apple отново ще оберат овациите тази година

Apple планира да пусне на пазара своите устройства за смесена реалност „в средата на 2022 г.", последвани от очила за добавена реалност до 2025 г., заяви известният анализатор Минг-Чи Куо в изследователска бележка за TF International Securities.

„Предвиждаме, че пътната карта на продуктите за смесена и добавена реалност на Apple включва три фази: тип каска до 2022 г., тип очила до 2025 г. и тип контактни лещи до 2030–2040 г.“, пише Куо.

„Смятаме, че подобният на каска продукт ще предлага преживявания от разширената и виртуалната реалност, докато продуктите с очила и контактни лещи вероятно ще се фокусират върху приложения с добавена реалност“ – каза още той.

Куо заяви, че няколко прототипа на устройствата за смесена реалност на Apple в момента тежат 200-300 грама, но смята, че крайното тегло ще бъде намалено до 100-200 грама, ако Apple успее да реши технически проблеми.

Това би ги направило и значително по-леки от много съществуващи подобни устройства. Поради сложния дизайн Кио очаква джаджата да бъде на цена около 1000 долара в САЩ, в съответствие с цената на "iPhone от висок клас".

В съответствие с предишни слухове Куо каза, че джаджите ще бъдат оборудвани с Micro-OLED дисплеите на Sony и няколко оптични модула

Според анализатора устройствата ще бъдат "преносими", с независима изчислителна мощност и съхранение, но не наистина "мобилни" като iPhone.

„Когато технологията се подобри, ние вярваме, че новият продукт като каска може също да подобри своята мобилност“, казва той.

Куо смята, че устройствата на Apple имат потенциала да осигурят „завладяващо изживяване, което е значително по-добро от съществуващите продукти за виртуална реалност“.

Миналия месец The Information съобщи, че устройствата ще бъдат оборудвани с повече от дузина камери за проследяване на движенията на ръцете, заедно с два 8K дисплея с ултрависока резолюция и усъвършенствана технология за проследяване на очите.

Камерите ще могат да предават видео от реалния свят през визьора и да го показват на потребителя.