Технологичният гигант на Южна Корея Samsung Electronics възнамерява да инвестира главозамайващите 17 млрд. долара за строителството на фабрика за чипове в Аризона, Тексас, или в Ню Йорк.

Samsung проучва не един, а два района във или около Финикс като и двете места са във и близо до Остин и голям индустриален кампус в окръг Дженеси в западната част на Ню Йорк, твърдят запознати по случая, позовавайки се на източници от кухнята.

Кога може да смятаме, че това е напълно възможно

Важен фактор дали Samsung ще продължи напред с плановете си за превземане на американски околии ще бъде наличието на конкретни стимули от страна на правителството на Съединените американски щати за компенсиране на стимулите, които предлагат други страни.

Предложението се случва в един интересен момент, в който САЩ се опитват да отделят милиарди долари за финансиране за увеличаване на производството на чипове в страната и намаляване на зависимостта си от Тайван, Китай и Южна Корея.

Новите стимули за производство на чипове са включени в Закона за разрешение за национална отбрана, приет през януари т.г., въпреки че мерките са с все още липсващо финансиране.

Предложената от Samsung фабрика ще дава работа на до 1900 души и ще се очаква да заработи до октомври 2022 г. – факт, който става ясен от кореспонденцията, прегледана от The Wall Street Journal между Samsung и властите на Гудиър, Аризона. Случайно или не, това е едно от местата, които компанията разглежда като потенциална локация.

Както е обичайно за големите индустриални проекти, местните власти предлагат редица стимули, включително данъчни облекчения и подобрения на инфраструктурата, за да привлекат фабриката, става ясно още от писмото.

Малка история за САЩ и индустрията

В исторически план от САЩ никога не са предлагали федерална помощ за заводи за чипове. Но пандемията на коронавируса насочи вниманието към това как прекъсванията в глобалната верига на доставки могат да спрат потока от ключови продукти.

Това са продукти, необходими за създаването на жизненоважни технологии, вариращи от 5G смартфони та докато стигнем до реактивни самолети. Всички тези неща предизвикаха интереса на САЩ да станат някак си по-самодостатъчни и по-самостоятелни.

С нарастването на чип индустрията в Азия през последните десетилетия американският дял в производството на чипове в глобален план е спаднал с цели 12%, показва доклад от миналата година.

Според анализаторската компания ще е необходима значителна нова финансова помощ, за да може страната да обърне тенденцията. Samsung не е коментирала темата официално.

Ходът на Samsung ще последва миналогодишното инвестиционно решение на конкурентната компания Taiwan Semiconductor Co.

TSMC е производител на чипове на хартия, което означава, че произвежда чипове според чужди дизайни като един вид дъщерен доставчик. Samsung има договор за производство на чипове, който ще бъде фокусът на новия завод в САЩ.

Също така, обаче фирмата разполага и с множество собствени потребителски продукти, които използват чипове, идващи от фабриките му. Някои анализатори, обаче поставят под въпрос способността на Samsung да завладее значителен дял от пазар, доминиран от TSMC, който ще похарчи рекордните 28 млрд. долара тази година, за да гарантира, че остава в челните редици на технологията и капацитета.

От своя страна подразделението за чипове на Samsung е похарчило 26 милиарда долара за капиталови разходи през 2020 г., но това до голяма степен е в подкрепа на доминиращия му бизнес с памети и не всичката експертиза в създаването на памети е пряко свързана със създаването на усъвършенствани логически чипове.

Процесорите са по-сложни за производство от паметта и тяхната производствена възвръщаемост е по-трудна за контрол и мащабиране в някакви си статистики. Ето защо Samsung има съоръжения за производство на чипове в Остин от 90-те години и се разширява там през годините.

Компанията е закупила допълнителна земя в близост до съществуващите си съоръжения през миналата година, показват местните имотни регистри. През следващата седмица тя иска местните власти да преместят пътното платно в близост до тези съоръжения, става ясно от дневния ред на Общинския съвет.

Дискусии относно стимулите за развитие на проекта се появиха в дневния ред на властите в Остин и близкия град Тейлър. Представители на местните власти в Тексас, Аризона и Ню Йорк или са отказали официален коментар по темата, или изобщо не са отговорили на исканията за коментар.

Вълната от планове за нови заводи за производство на чипове в САЩ допълнително усложнява промените, които се случват в индустрията като цяло.

Intel Corp., водещият производител на чипове в САЩ, изостава от чуждестранните си конкуренти и планира да възложи производството на повечето от най-модерните си чипове на производители в Азия.

Решението на Intel за повече аутсорсинг се случва, докато конкурентите отблъскват господството на американския концерн, подпомогнати от чипове, които се конкурират или надвишават производителността на тези на Intel, както и от нарастващите цени на акциите, които предизвикват разрастването на придобиванията.

Гигантът в областта на графичните чипове Nvidia Corp. предлага да купи британската компания за проектиране на чипове Arm Holdings за цели 40 млрд. долара, което би било най-голямата сделка в индустрията досега.

Конкурентите на Intel Advanced Micro Devices Inc. и Analog Devices Inc. са готови да натрупат ръст чрез собствената си мегасделка.