Microsoft Corp, Oracle Corp и няколко други компании от елита са предоставили информация на американското правителство за антитръстовия иск срещу дъщерната на Alphabet компания Google, са получили в сряда повече време, за да предложат защитна заповед за поверителните си данни.

Групата, която включва още AT&T Inc, Amazon.com, Comcast Corp, Duck Duck Go Inc, Sonos Inc и T-Mobile US Inc, заяви пред федералния съдия Амит Мехта, че няма да могат да предоставят предложения до петък, и са поискали удължаване до 20 ноември. Мехта е уважил искането им късно в сряда, предава Ройтерс.

Министерството на правосъдието заведе дело срещу Google на 20 октомври, искайки да глоби компанията с 1 трлн. долара, че незаконно използва пазарната си мощ, за да оказва натиск на конкурентите си, като това е най-голямото предизвикателство за силата и влиянието на Big Tech от десетилетия насам.

Делото е кулминация на продължило над година разследване на бизнес практиките на компанията. Преди това Google беше обект на антитръстовото разследване от Федералната търговска комисия на САЩ във връзка с търсачката, но ведомството приключи случая през 2013 г., без да отправи обвинения.

Страните, които си сътрудничат с правителството, заявиха в съдебна декларация, че са предоставили информация на следователите от Министерството на правосъдието, включително бизнес планове и стратегии за конкуренция с Google.

„Един от ключовите въпроси тук е степента, до която персоналът на Google ще получи достъп до най-чувствителните поверителни бизнес документи на компаниите.“, заявиха фирмите в съвместен иск, подаден в съда.

Компаниите заявиха, че искат да имат достъп до проектите на защитни заповеди, предложени от Google и Министерството на правосъдието, които трябва да бъдат представени в петък, преди да напишат своите собствени.

Още от „зад океана“

Далеч повече мениджъри на технологични компании, отколкото реални техни критици, бяха обявени като част от преходния екип на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. Това подсказва кой ще повлияе на мисленето на новата администрация в следващите години, предава Ройтерс.

Технологичните компании се опитват да засилят връзката си с бъдещата администрация на Байдън, за да си гарантират, че имат глас в битката с федералните и щатските разследвания на техните бизнес практики.

Том Съливан, който е директор на екипа за публични политики на Amazon.com, ще бъде част от екипа на Байдън, съблюдаващ Държавния департамент. Марк Шварц от звеното за изчислителни облаци на Amazon, който беше част и от администрацията на Обама, ще има глас по отношение на решенията на Службата по управление и бюджета.

Старши директорът по политиките за Северна Америка на LinkedIn, Никол Айзък, е част от екипа, свързан с Министерството на финансите.

Никол Уонг, бивш змаестник-главен технологичен директор в администрацията на Обама и вицепрезидент и главен съветник на Google, също намери място в екипа за преглед на Съвета за национална сигурност.

От своя страна, технологични критици като Джийн Кимълман, старши съветник в базираната във Вашингтон Public Knowledge, която се фокусира върху области като антитръстовите политики, ще бъде в екипа, занимаващ се с Министерството на правосъдието.

Сара Милър от Американския проект за икономически свободи пък е избрана в групата, претегляща решенията на Министерството на финансите.

И Кимълман, и Милър настояват за по-голям антитръстов контрол върху бизнес практиките на големите технологични компании. Кимълман е отказал да коментира. Милър не е отговорила на запитванията за коментар.

Директори от по-малки технологични компании като Airbnb, Uber, Lyft и Stripe, също са привлечени към различните групи. Amazon е отказала да коментира. Другите компании не са отговорили веднага.

Говорител на преходния екип на Байдън твърди, че екипите, които ще съблюдават различните агенции, са отговорни за оценяването на операциите на федералните служби и ще имат задачата да се уверят, че администрацията на Байдън-Харис може да постигне политическите цели, заложени по време на кампанията.

Ще има и екип, който ще разгледа Федералната търговска комисия. Той включва Бил Баер, бивш директор на Бюрото по конкуренция към комисията, както и бивш ръководител на Антитръстовото подразделение на Министерството на правосъдието, който наскоро е призовал за по-строг антитръстов закон.

Екипът към Федералната търговска комисия включва и Лора Мой, която преподава в Georgetown Law и е експерт по неприкосновеност на потребителите, сигурност на данните и мрежова неутралност. Водещата позиция в екипа е на Хедър Хипсли, която е ветеран в агенцията от три десетилетия.

Край на безплатната ера на Гугъл

Google обяви, че слага край на неограниченото съхранение на снимки в услугата си Google Photos, пише CNBC. От 1 юни 2021 г. всички снимки, качвани в Google Photos, ще се броят към безплатните 15GB място за съхранение, които се преглагат на Google акаунтите.

Това е голяма промяна спрямо 2015 г., когато се появи услугата. Тогава компанията обеща безплатно неограничено качване на снимки и видео с високо качество.

Сегашният ѝ ход изглежда като лесен начин Google да накара хората да плащат нейните планове Google One, които започват от 1,99 долара на месец за 100 GB място за съхранение.

Решението е голям удар за потребителите на Google Photos.