Русия предупреди Запада, че кибератаките срещу нейната инфраструктура рискуват да доведат до пряка военна конфронтация и че опитите за предизвикване на Москва в киберпространството ще бъдат посрещнати с целенасочени контрамерки, предава Ройтерс.

Предупреждението бе отправено, след като през уикенда се оказа, че уебсайтът на руското министерство на жилищното строителство е бил хакнат, а търсенето на сайта в интернет генерира надпис „Слава на Украйна" на украински език.

В изявление Министерството на външните работи заяви, че критичната инфраструктура и държавните институции на Русия са засегнати от кибератаки и посочи като отговорни лица в САЩ и Украйна

Позицията на Русия

„Бъдете сигурни, че Русия няма да остави агресивните действия без отговор", се казва в съобщението. „Всички наши стъпки ще бъдат премерени, целенасочени, в съответствие с нашето законодателство и международното право“.

В изявлението, публикувано от ръководителя на отдела за международна информационна сигурност на министерството, се казва, че Вашингтон „умишлено понижава прага за бойно използване" на информационните технологии.

„Милитаризирането на информационното пространство от страна на Запада и опитите то да бъде превърнато в арена на междудържавно противопоставяне значително увеличиха заплахата от пряк военен сблъсък с непредвидими последици", се казва още в изявлението.

Уебсайтовете на много държавни компании и новинарски организации претърпяха спорадични опити за хакерски атаки след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, често с цел да се покаже информация, която е в разрез с официалната линия по конфликта на Москва.

Русия твърди, че провежда „специална военна операция" в съседната страна, за да я разоръжи и защити от фашисти. Украйна и западните държави отхвърлят твърденията на Русия като претекст за незаконна инвазия.

През май президентът Владимир Путин заяви, че броят на кибератаките срещу Русия от страна на чуждестранни „държавни структури" се е увеличил няколко пъти и призова страната да засили своята IT сигурност.

Microsoft с игри за smart-телевизори

Американският технологичен гигант Microsoft ще пусне част от игрите си за Xbox на новите умни телевизори на Samsung от 30 юни. Това е важна стъпка към привличането на геймърите, които не разполагат с конзоли.

Абонатите на услугата за облачен гейминг на Xbox ще могат да играят повече от 100 заглавия на телевизорите, които ще могат да се свързват с популярните контролери, разполагащи с bluetooth свързаност, разкри Microsoft.

Игрите, до които ще има достъп, включват „Halo Infinite” и „Forza Horizon 5”. Те ще са достъпни на новата серия от телевизори, а конзола Xbox няма да бъде необходима, за да се играят.