Китай приключва едногодишно разследване на гиганта в споделеното пътуване Didi Global и се подготвя да вдигне забраната за добавяне на нови потребители, твърдят източници, запознати с въпроса.

Това е пореден знак, че Пекин иска да стимулира икономическата активност на технологичните си гиганти.

Освен това китайските регулатори планират да допуснат отново мобилните приложения на Didi в местните платформи, допълват източниците. Приложенията бяха премахнати през миналия юли, когато властите в страната започнаха разследване върху сигурността на данните на Didi, като посочиха, че то е свързано с националната сигурност.

Какво значи отмяната на забраната

Отмяната на забраната за привличане на нови потребители и възстановяването на приложенията могат да се случат още тази седмица, казват източниците.

Властите също така премахват ограниченията за регистриране на нови потребители в приложения, управлявани от китайската логистична фирма Full Truck Alliance и от онлайн фирмата за набиране на персонал Kanzhun, допълват източниците. И двете бяха обект на подобни разследвания на киберсигурността от страна на регулаторните органи почти по същото време като Didi.

Full Truck Alliance е започнала да приема нови регистрации на потребители в мобилното си приложение в края на понеделник, след като по-рано същия ден се случи и неочакваното премахване на ограниченията.

Цената на акциите на Didi, Full Truck Alliance и Kanzhun нарасна по време на търговията в САЩ в понеделник, когато американските депозитарни разписки на Didi записаха ръст от над 50% при ранната търговия и завършиха деня с 24% нагоре.

Предвид нарастващите опасения относно бързото влошаване на икономическите перспективи на Китай Пекин паузира кампанията си за затягане на хватката около местните технологични гиганти и техните масиви от данни.

Какво означава Didi за този период

Didi се превърна в един от символите на тази кампания, която засегна компании като Alibaba Group Holding и гиганта в доствките нахрани Meituan, които бяха глобени съответно с 2,8 млрд. долара и над 500 млн. долара за неконкурентни практики.

Но последвалото забавяне, включително съкращенията в големи технологични компании, се оказа по-голямо от очакваното. Рестрикциите в Китай заради Covid-19 също допринесоха за предизвикателствата, като оказаха натиск върху Пекин да се опита да тласне икономиката нагоре.

Въпреки че миналата година беше изпълнена с нови регулации за технологичните гиганти, тази година беше кротка на регулаторния фронт.