Появилият се тази седмица видеоматериал, на който се вижда как руските войски застрелват невъоръжен украински войник, който очевидно е бил в плен, предизвика бурни реакции в Украйна и беше възприет от украинските официални лица като доказателство, че година след инвазията руските сили продължават да извършват военни престъпления.

На клипа, публикуван от подразделение на руската паравоенна група „Вагнер", се вижда как мъжът, облечен във военна униформа, стои на горска поляна, дърпа цигара и казва „Слава на Украйна" на украински език, преди да се чуят изстрели и той да падне на земята.

Има предположения, че преди това е бил накаран да изкопае сам гроба си.

Разследване на случая

Украинските власти започнаха криминално разследване на убийството, като в понеделник президентът Володимир Зеленски обеща, че убийците на войника ще бъдат открити.

В публикация във Facebook 30-та отделна механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна идентифицира във вторник войника като Тимофий Шадура. Тя заяви, че той е изчезнал на 3 февруари, след като е участвал в сблъсъците около Бахмут - обсадения град, който Русия се стреми да обкръжи и където се водят най-ожесточените боеве във войната в момента

В коментар за украинските медии говорител на бригадата заяви, че Шадура е бивш наборник, роден през 1982 г. от Житомирска област в Централна Украйна, който е бил мобилизиран на военна служба през декември миналата година. Майка му и двамата му братя все още живеят в родното му село.

Роднина на Шадура заяви в интервю във вторник, че мъжът във видеото прилича на Шадура, но семейството е видяло противоречиви съобщения в социалните медии и няма да коментира темата, докато не получи потвърждение за самоличността на войника.

Коментарът от страна на Москва

От бригадата, в която е служил Шадура, заявиха, че това ще бъде възможно едва след като тялото бъде прибрано от контролираната от Русия територия и изследвано. Москва не е коментирала видеото. Преди това тя е отричала, че нейни войници са извършили военни престъпления.

Основателят на „Вагнер" Евгений Пригожин, който неведнъж е заявявал, че неговите сили водят руската офанзива при Бахмут, заяви, че няма доказателства за участието на групата му в убийството на украинския войник.

„Има ли поне едно доказателство, че това е заснето близо до Бахмут, поне едно доказателство, че видеото не е фалшифицирано, или поне някакво минимално доказателство за участието на Вагнер?", каза той в съобщение, публикувано във вторник от кетъринг компанията, която ръководи.

В понеделник „Сивата зона“, канал в Telegram, свързан с „Вагнер“, отхвърли идеята, че видеото е фалшиво.