В днешно време когато бъде споменат Холивуд, първата асоциация, която изниква в ума, е киното. Преди той да се утвърди като център на филмовата индустрия , обаче, Ню Йорк е бил щата, в който се е случвала основната филмова дейност в САЩ.

Как се е стигнало дотам центърът да се измести от източния в западния край на континента?

Какво представлява Тръстът на Томас Едисън

Развитието на ранното кино е тясно свързано с името Томъс Едисън. Широко познат като изобретател, той до голяма степен е и умел предприемач, който постепенно завзема контрола над патентите за производство на кинокамери.

Той работи в Ню Йорк и постепенно стяга все повече контрола върху това кой може да произвежда кино, като създава тръст с производителя на филмова лента Ийстман Кодак. След създаването на тръста, Кодак става единствения, от когото кинотворците могат легално да закупуват лента.

Контролът над патентите позволява на Едисън да търси съдебна защита, когато някой използва апаратурата неоторизирано. В много случаи той дори наема биячи, които трошат техниката на онези кинотворци, изпаднали в немилост в очите на Едисън.

Възпирайки творческите пориви на режисьорите, той възпира и развитието на киното.

Все повече кинотворци искат да бъдат независими и постепенно започват да бягат към Южна Калифорния.

Защо именно Холивуд

Холивуд е регион в Лос Анджелис, Калифорния, в който слънцето свети силно през голяма част от деня. В ранните 1900, когато киното е още в своя зародиш, все още не са били създадени снимачните студия, в които да има осигурено изкуствено осветление.

Кинотворците е трябвало да се съобразяват със слънчевата светлина и дори един непредвиден дъжд е можел да провали снимачния ден.

В Холивуд има естествени условия за продължителни снимки, а освен това природните гледки са разнообразни и възприемани като изключително кинематографични. Там камерата може да наблюдава пустинни терени и плажове, планини, обсипани с интересна растителност, каменисти терени и смайващи окото езера.

Голямото разстояние между Лос Анджелис и Ню Йорк, където се намира Едисън, е друга от причините независимите кинотворци да се местят там. В Холивуд те не са подвластни на закона за патентите, а Едисън не може да изпрати своите биячи, които да провалят работата им.

За да стигнат до Холивуд и да се спрат там, независимите кинотворци поемали от Ню Йорк на запад и пътували, докато не стигнат до място, което ги устройва.

След 1915 започва Златния век на Холивуд, когато редица режисьори развиват езика на киното и създават неговата история. Тогава биват открити и едни от най-големите и популярни киностудиа като Fox, Paramount, MGM и Universal.