Руският интернет регулатор е готов да увеличи значително глобите, които досега бе наложил на американските технологични компании, сред които Facebook Inc. и Alphabet Inc., тъй като Кремъл увеличава усилията си да ограничи достъпа до информация онлайн.

Компаниите, които отказват да изтрият съдържание, считано за незаконно в Русия, скоро могат да бъдат изправени пред глоби в размер от 5% до 20% от годишните си местни приходи, заяви „Роскомнадзор“, федералният надзорен орган за комуникациите, в имейл до Bloomberg в понеделник.

Какво ще последва за отказалите да се подчинят на заповедта

„За редица компании, които системно отказват да спазват законовите изисквания на агенцията, в близко бъдеще се разглежда темата с глоби върху приходите“, съобщават от пресслужбата. Тя щяла да обмисли и други начини за прилагане, се казва в съобщението.

Русия засили натиска върху чуждестранните технологични компании на фона на по-мащабните репресии срещу антикремълската опозиция през тази година. През миналата седмица Apple Inc. и Google на Alphabet се огънаха под натиска да премахнат приложение, наречено „Интелигентно гласуване“, предназначено да помогне на протестиращите да гласуват срещу политици на управляващата партия, след като властите ги обвиниха, че се намесват в парламентарните избори.

Откъде води началото си всичко

Правителството предприе агресивни мерки за ограничаване на достъпа до информация след ареста на опозиционния лидер Алексей Навални през януари след завръщането му в Русия. Много независими медии са определяни като „чуждестранни агенти“ и са принудени да затворят или да се съобразят с обременяващите изисквания за отразяване.

Въпреки че изборите послужиха като катализатор на последните репресии, последните мерки на правителството са продължение на дългогодишни усилия за ограничаване на онлайн достъпа до информация в страната, коментира Bloomberg.

Поредица от закони и разпоредби, въведени между 2018 и 2019 г., разшириха възможностите на руските власти за автоматично филтриране на интернет съдържание, показва доклад на Human Rights Watch. Правителството изисква от доставчиците на интернет услуги да инсталират оборудване, което може да блокира уебсайтове, а също така се стреми да ограничи достъпа на гражданите до виртуални частни мрежи, инструменти, които се използват за заобикаляне на цензурата и защита на анонимността онлайн.

През март президентът Владимир Путин заяви в реч, че „обществото ще се срине отвътре“, ако интернет не се подчини „не само на формалните закони и правни правила, но и на моралните закони на обществото, в което живеем“. Междувременно руските съдилища многократно наложиха глоби през тази година на чуждестранни технологични компании за това, че не премахват съдържание.

Facebook бе глобен с 66 млн. рубли (900 хил. долара) досега тази година, Twitter – с 38,4 млн. рубли, а Google - с 26 млн. рубли, показват данни на „Роскомнадзор“.