Миналата седмица общественото недоволство в Полша отново се надигна срещу регулацията за абортите в Полша, след като бременна в петия месец жена почина от сепсис в края на май. Това е поредният подобен трагичен случай, който активистите, защитаващи правата на цените обвързват със строгите ограничения на абортите в страната.

Протестиращите обвиняват закона за смъртта на Дорота Лалик

Хиляди граждани демонстрираха своята позиция срещу рестриктивния закон. „Спрете да ни убивате“ бяха скандираните възгласи в столицата Варшава, докато тълпите маршируваха към главната сграда на здравното министерство.

Отново бяха развявани табели с надписа „Ад за жените“ – често срещан лозунг, който цели да отрази как протестиращите смятат, че мярката се отразява на жените, които са в нежелана или опасна бременност.

Жената почива в болница в Нови Тарг, в южната част на страната на 24 май – 3 дни, след като е била приета.

„Никой не ни каза, че на практика нямаме шанс за здраво бебе… През цялото време ни даваха фалшива надежда, че всичко ще бъде наред… че в най-лошия случай детето ще бъде недоносено“, споделя съпругът на Лалик пред полските медии. „Никой не ин даде избор или шанс да спасим Дорота, защото никой не ни каза, че животът ѝ е в риск“.

Вцепеняващото действие на закона, регламентиращ абортите в Полша

Съгласно рестрикциите, които влязоха в сила през 2021 г. абортите са допустими при наличието на риск за живота или здравето на бременната жена, както и ако е установено, че забременяването е в резултат на престъпление (изнасилване или кръвосмешение).

Промените в закона бяха направени след като полският конституционен трибунал установи, че абортът на евгенична основа (поради фетални дефекти) е противоконституционен, тъй като дискриминира новороденото въз основа на здравословното му състояние и нарушава правото на живот на всяко човешко същество.

Приведеното в действие решение на конституционния съд забрани прекъсването на бременността при дефекти и аномалии на плода.

Будзовска, адвокатът, представляващ семействата на Лалик и друга починала при сходни обстоятелства жена споделя, че решението има замразяващ ефект върху полските лекари. Тя споделя, че ако бъде извършен аборт твърде рано и след това прокуратурата реши, че не е имало опасност за майката, лекарите могат да получат до 3 години затвор.

Активистите се оплакват, че лекарите тълкуват закона по-строго и от правителството, тъй като отказват достъп до законен аборт. По техни думи дотук има най-малко пет случая на смърт на бременни жени, чиито семейства са излезли пред медиите, обвинявайки ограниченията върху абортите за смъртта им.

Какъв е отговорът на властта

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки предупреди срещу политизирането на случая с Дорота Лалик.

„Такива перинатални смъртни случаи е имало и по времето на Platforma Obywatelska (Гражданска платформа)“, сподели Моравецки миналата сряда, имайки предвид центристката опозиционна партия, която държеше властта преди неговата консервативна партия да поеме управлението през 2015 г.

Факт е, че и преди партията на сегашния премиер на Полша да поеме властта, законът в страната действително бе сред най-рестриктивните в Европа.

Сегашната власт в страната подчерта, че съгласно закона няма забрана за аборта при опасност за здравето или живота на бременната и съответно не нормативните рестрикции са причината за смъртта на Лалик. Те подчертаха, че жените имат право на законен аборт в такива случаи и че болницата е нарушила именно правото ѝ на законен аборт.

Миналия понеделник министърът на здравеопазването в Полша коментира:

„В Полша всяка жена, чието здраве и живот са в опасност има право да прекъсне бременността си, тоест да направи аборт… Здравето означава не само физическо, но и психическо здраве.“

Прокуратурата е започнала разследване на смъртта на Лалик. Вече се разглеждат два подобни случая на починали в болница след смъртта на плода бременни.