Огромна група протестиращи се събра пред резиденцията на израелският премиер в Йерусалим тази събота. Няколкостотин души разсяваха израелски знамена и скандираха „Затвор сега!“. Някои от тях успяха да проникнат зад полицейските загражданията около резиденцията на премиера.

След първоначалния шок от започналата война между Израел и „Хамас“, която започна на 7 октомври с нахлуването на бойци на „Хамас“ в Южен Израел, се наблюдава нарастване на обществения гняв срещу управляващите.

Много от близките на заложниците, които бяха взети от палестинската групировка се обединиха в острата си реакция към правителството на Нетаняху и призовават да се направи всичко възможно за връщането на роднините им у дома.

Проучване показва растящото гражданско недоволство към израелския премиер

Тези реакции съвпадат с проучване относно общественото мнение в Израел. То посочва, че над три четвърти от израелците смятат, че премиерът трябва да подаде оставка. Проучването е направено като допитване до народа за израелската телевизия „Канал 13“. Данните посочват, че 76% от израелците смятат, че Нетаняху трябва да подаде оставка, а 64% изразяват мнението си, че в страната трябва да бъдат свикани избори след войната. Бенямин Нетаняху е министър-председател на Израел вече шести мандат.

Друг въпрос в допитването е свързан с това на кого е вината за нападението на „Хамас“. Според 44% от израелците вината е на премиера, 33% смятат, че отговорен за военните действия е началник-щаба на армията и висши служители на Израелските сили за отбрана, а според 5% от гласувалите вина има министъра на отбраната.

Още преди започването на войната доверието в Нетаняху беше разклатено. Той стана разединителна фигура след като беше изправен пред обвинения в корупция, които той отрече. След това премиерът прокара план за ограничаване на правомощията на съдебната власт, които предизвикаха многохилядни протести в големите градове.

Протести се проведоха и в Тел Авив

В Тел Авив също хиляди хора излязоха по улиците, където вееха знамена на и държаха снимки на похитени от „Хамас“ израелци. В тълпата се виждаха много плакати с лозунги с надпис „Освободете заложниците сега на всяка цена“, а хората скандираха „Върнете ги у дома“.

Тези протести са провокирани от острата реакция на близките на похитените, които искат роднините им да бъдат върнати у дома. Много израелски граждани обвиняват правителството в поредица от провали, които са довели до избухването на военния конфликт.

От „Хамас“ обявиха, че над 60 заложници са в неизвестност след продължителните въздушни удари над ивицата Газа.

По същото време се проведоха много протести в подкрепа на палестинския народ в големи градове като Лондон, Берлин, Париж и Анкара.