Моментът, в който прохожда едно дете е изключително важен за всяко семейство. Българските семейства се стремят да почетат и отпразнуват този така важен за детето момент и често се организира традиционен ритуал, свързан с прохождането, наречен прощъпулник.

Със сигурност всеки е чувал за този известен обичаи и знае основния му смисъл. Но ако скоро ви предстои да организирате прощъпулник за вашето дете вероятно искате да знаете всяка подробност за традициите и организацията. Всеки иска важните моменти в живота на детето му да са изпипани да най-малките детайли и да остане ценен спомен за вас и гостите и хубави снимки за детето.

В тази статия ще ви разкажем подробно как да се приготвите и да организирате незабравим прощъпулник за вашето дете, кога да поканите и какви традиции е хубаво да спазите.

Прощъпулник – същност и традиции

Прощъпулникът е известна традиция, свързана с прохождането на детето и се прави от много поколения. Прави се когато детето може да направи няколко крачки самостоятелно и е ритуал, свързан с гадаенето на бъдещата му професия., Целта е да се „предскаже“ пътя, по който ще тръгне детето, чрез предмета, който ще хване.

Обикновено се прави в понеделник, сряда или неделя и е хубаво да спазите дните от обичая и да изберете между тях. Спорно е дали предсказанията за бъдещата професия на детето ще станат реалност, но при всички положения е хубав ритуал, отбелязващ напредъка на вашето дете. Приятен повод за събиране с близките хора и шанс да почетете традициите и да ги запазите в съвремието.

Препоръчване ви за час на събитието да изберете такъв, в който детето ви се е наспало и нахранило. Така ще бъде спокойно, няма да нервничи и ще може да изпълни ритуала и да се порадва на вниманието на гостите. Така че нагласете часа спрямо режима на детето, все пак ритуалът е за него и е важно то да се чувства оптимално добре.

Какво ви трябва, за да се подготвите за празника

За да подготвите прощъпулника на вашето дете и да го направите като по учебник трябва да се въоръжете с достатъчно време и търпение. Можете да помолите за помощ роднините и приятелите си, тъй като с малко дете ще ви е трудно да отделите време и креативност по подготовката на празника.

Има няколко важни предмета, които задължително трябва да присъстват на прощъпулника – платно и предмети за ритуал. Трябва да има подготвена трапеза за гостите, на която да сложите определени ястия.

Платното, нужно а празника се използва , за да мине детето по него, докато върви към предметите. В края му се подреждат предметите за ритуала на маса или стол, така че да на удобна височина за детето. А по платното се търкулва питка, по която да върви. Традиционното платно за празника е бяло.

Може да работите с подръчни бели платна вкъщи или да вземете специално за празника. На много места се предлагат специални платна с илюстрирани картинки, детски крачета или надпис за прохождането. На много места се предлагат и персонализирани пътечки за прохождане, на които да добавите името на детето, дата, послание и всичко, което пожелаете. След това платното остава мил спомен за вас, който да ви напомня за момента.

Важно за изпълнението на ритуала да осигурите предмети, от които детето да избира. Изберете непознати за детето предмети, за да избегнете това да хване любимата си играчка или нещо, което е виждало често. Можете да подредите предмети на ниска маса, стол, шкаф или директно за земята. Трябва детето да може да ги вижда добре и да са на удобно за него височина.

Не слагайте прекалено много предмети, защото детето може да се обърка или разсее. Те трябва да са нечетен брой – 5-7 или 9. Можете да изберете най-различни предмети, които според вас ще прилягат на характера на детето. Трябва предварително да наречете всеки предмет, така че да отговаря на определена професия.

Идеи, които може да използвате и често се използват са:

  • Банкнота – банкер, финансист;
  • Книга – писател, журналист;
  • Апарат за кръвно – лекар;
  • Паспорт – дипломат, пътешественик;
  • Лъжица или черпак – готвач;
  • Мишка – компютърен специалист;
  • Топка или тенис ракета – спортист;
  • Микрофон – певец;
  • Детско пистолетче или значка – полицаи.

За прощъпулника трябва да се приготви и богата трапеза за гостите. Правят св предимно сладки храни, за да бъде сладък животът на детето. Можете да приготвите сладкиш, баница със сладко, мъфини, бонбони, сладка тиква, кифлички. Обикновено и гостите носят по нещо според традицията, така че не прекалявайте с храната.

Може да заложите на тематични сладки и мъфини, като поръчате с буквата на детето или с определени цветове и мотиви. Изберете спрямо украсата на празника и личния си вкус. Все пак оставете и нещо солено на масата, за да имат гостите избор.

Важна част от храната на трапезата е и специалната питка, направена за прощъпулника. По традицията питката се прави от майката на детето, но може и от друга близка жена. Важно е обаче ако сте избрали друг да прави питката, жената да има двама живи родители, за да има късмет детето.

В замесването на тестото трябва да се вложи любов, положителна енергия и да се изпращат само хубави думи и мисли към тестото, като можете да пожелавате да детето добри неща, докато месите. Питката трябва да се омеси рано сутрин, но разбира се преценете часа според времето и възможностите на този, който ще меси питката.

На някои места в България е прието питката да няма никаква украса, но на други се слага отпечатък от стъпалото на детето върху нея. В замесването на питката се слагат традиционните съставки, с които се меси хляб.

Условие е обаче да се меси с бяло брашно и да е сладка. Може да сложите малко сол или повече захар или въобще да не слагате сол в замесването на тестото.

След като питката изстине се извършва ритуалът. Паровото парче от питката е предназначено за детето, за да расте здраво и силно. После майката трябва да раздаде на гостите от нея и да предложи мед и сирене.

Раздаването започва от най-малките към по-възрастните гости на празника. В някои краища на България се обикаля масата три пъти, за да расте детето жизнено. Гостите могат да наричат и орисат детето и неговата бъдеща професия.

Кои трябва да са гостите

Ако се чудите има ли определени хора, които трябва или не трябва да поканите на прощъпулника, отговорът е не. Изборът на гостите на празника зависи изцяло от вас, като обикновено се канят бабите, дядовците, лели, вуйчовци, приятели на семейството. Зависи изцяло от вас избора на хора.

Преценете според мястото, с което разполагате и според това колко са близки на вас и на детето хората. Можете да направите погачата в много тесен или много широк кръг. Все пак ако имате много гости е препоръчително да наемете помещение, в което да направите ритуала или ако сте в къща с двор и времето го позволява да е навън. Така ще имате повече пространство за гостите и празника ще е още по-хубав!