Подуването на краката и глезените, наричано още и оток на краката или периферен оток, е сравнително често срещан проблем при много хора, особено в по-напреднала възраст.

То може да бъде резултат от най-различни причинители, вариращи от случаи на пренебрежимо леки травми и наранявания до тежки здравословни проблеми, засягащи важни органи и системи.

Без да сме напълно изчерпателни, в тази статия ще поговорим за някои от най-честите причини за подуването на краката и глезените, ще се научим как да направим разлика между различните видове отоци и какво лечение трябва да се предприеме.

Подуване на краката и глезените при проблеми със сърцето (сърдечна недостатъчност)

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, което засяга способността на сърцето да изпълнява ефективно своите функции, а именно да помпа кръв и да осигурява необходимото количество кислород и хранителни вещества на тялото.

Едно от често срещаните усложнения, свързани със сърдечната недостатъчност, е натрупването на течности в тъканите, което често се проявява и с оток на краката и глезените.

Механизмът на отока при сърдечна недостатъчност

Когато сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв в тялото, кръвта може да се задържи във венозните системи.

Това задържане на кръвта може да доведе до увеличено налягане в капилярите и намалена способност за филтриране на течности в околните тъкани.

Краката, като най-отдалечените части на тялото, особено областта на подбедриците и на глезените, биват най-често засегнати от този процес.

Симптоми на оток при сърдечна недостатъчност

Както казахме, отокът на краката при сърдечна недостатъчност се проявява често в областта на глезена и подбедрицата.

Течността се задържа в тъканите, причинявайки усещане за подутост, тежест и увеличен обем на краката.

Пациентите често изпитват затруднено движение и дискомфорт. Обикновено са засегнати и двата крака в приблизително еднаква степен.

Лечение и превенция: Как да се справим с отока в краката при сърдечна недостатъчност

Лечението на оток при сърдечна недостатъчност има за цел да подобри функцията на сърцето и да контролира задържането на течности.

Лекарите често предписват диуретици, които стимулират отделянето на излишните течности чрез урина.

Освен това, управлението на сърдечната недостатъчност включва специална диета и контрол над храненето, както и прием на лекарства за подобряване на сърдечната функция.

В повечето случаи се налагат известни изменения в начина на живот, както и включването на разходки и упражнения, което, обаче, трябва да става само под контрола на лекуващия лекар.

Подуване на краката и глезените при проблеми с бъбреците

Проблемите с бъбреците могат да се проявят чрез различни симптоми, а един от тях е подуването на краката и глезените.

Бъбреците играят ключова роля в филтрирането на кръвта и изваждането на излишните течности и отпадъци от организма.

Когато те не функционират ефективно, течностите и солите могат да се задържат в тялото, предизвиквайки оток в отделни негови части.

Как се проявява подуването при проблеми с бъбреците

Отокът при бъбречни проблеми най-често засяга глезените и краката, като те стават чувствителни и подути.

Много често този вид подуване може да се отличи от онова, което се наблюдава при сърдечна недостатъчност по това, че се локализира по-ниско към глезените.

Важно е да се отбележи, че отокът в този случай може да се появи и в други части на тялото, включително и на лицето и около очите.

Какво лечение се предвижда ако отокът на краката се дължи на проблем с бъбреците

Лечението на отока, предизвикан от проблеми с бъбреците, често включва намаляване на солта и контрол над приема на течности.

Обикновено се предвижда и прием на лекарства, които подпомагат отделянето на излишните течности.

В зависимост от това какъв е бъбречният проблем, лекарят може да препоръча специфични мерки за неговото овладяване.

В случай, че подуването на краката и глезените не изчезва, за вас е от съществено значение да консултирате с лекар за точна да ви предложи алтернативен план за лечение.

Ранното диагностициране и контролът над бъбречните проблеми са ключови за поддържането на оптималното здравословно състояние.

Подуване на краката и глезените при чернодробни проблеми

Отокът на краката и глезените може да бъде индикатор за сериозни чернодробни проблеми.

Черният дроб изпълнява ключова функция в тялото, включително филтрирането на токсини и извеждането на излишните течности от тялото.

Когато черният дроб среща затруднения в изпълнението на задачите си, може да се развие оток.

Какво представлява отокът при проблеми с черния дроб

Отокът, свързан с чернодробни проблеми, обикновено засяга краката и глезените, причинявайки тежест и неудобство.

Нарича се едема и се форми ниско, в областта на глезените и надолу към стъпалата. Много често засяга само единия крак (обикновено десния), като при другия крак това е по-слабо изразено.

Основната причина за този тип оток е от задържането на течности и изменението в кръвообращението.

Лечение на подуване в областта на краката при проблеми с черния дроб

Пациентите с чернодробни проблеми, преживяващи подобни симптоми, трябва непременно да се консултират с лекар за диагноза и лечение.

Проблемът би могъл да се дължи на цироза на черния дроб, което задължително налага провеждане на лечение и лекарското наблюдение.

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло, поради което, с цел предотвратяването на евентуални сериозни последици, е задължително да се обърне сериозно внимание.

Подуване на краката и глезените при проблеми с лимфната система

Лимфната система играе изключително важна играе роля в отвеждането на течности от тъканите.

Различни здравословни проблеми и навици в ежедневието могат да доведат до проблеми с нея и да предизвикат отоци в областта на глезените и краката.

В зависимост от причината за натрупването на лимфна течност в краката, могат да бъдат предприети различни методи на лечение.

Какво лечение се препоръчва при подуване на краката и глезените, причинени от проблеми с лимфната система

Добрата новина тук е, че понякога дори и само редовният масаж може да е достатъчен за да се осигури по-добър лимфен дренаж, освен ако за това състояние няма някаква по сериозна причина.

Сред честите методи за лечение са предписването на диуретици, които да изхвърлят излишните течности с урината, носене на компресиращи чорапи, използване на физиотерапия и много други.

Подуване на краката и глезените при бременност

Бременността може също да бъде често срещана причина за подуване на краката. В този период, тялото претърпява значителни физиологични промени, включително задържане на течности.

Кога да се консултирате с лекар

Въпреки че лекото подуване може да бъде нормално, интензивният оток, особено ако е едностранен или се съчетава с други симптоми, може да изисква по-специално внимание.

Как се третира подуването на краката при бременност

Ако говорим за обичайното подуването на краката при бременност, тогава причината най-често е задържане на течности, увеличен кръвен обем и допълнително налягане върху венозната система. В този случай могат да се вземат следните мерки:

 • Почивка и повдигане на краката на високо

Почивката с повдигнати крака, предимно в края на деня, може да помогне на течностите да се оттекат от краката;

 • Носене на комфортни обувки

Избягването на високите токчета и носенето на удобни обувки може да подпомогне циркулацията в краката;

 • Подходяща хидратация

Парадоксално, употребата на достатъчно вода може да помогне в борбата със задържането на течности в краката при бременност;

 • Физическа активност

Умерената физическа активност, като ходене или плуване, може да насърчи циркулацията и да помогне за контролирането на отоците;

 • Диета с ниско съдържание на сол

Ограничаването на приема на сол може да помогне в предотвратяването на задържането на течности и да помогне за справяне с подуването на краката и глезените.

Подуване на глезените и краката в резултат от разширени вени

Разширените (варикозни вени) и други венозни заболявания могат предизвикат оток и подуване на краката, поради затруднено връщане на кръвта към сърцето. Лечението на венозните проблеми обикновено включва следните мерки:

 • Носене на компресиращи чорапи

Специални компресиращи чорапи помагат в поддържането на правилната циркулация и намаляването на отоците;

 • Физическа активност

Редовната умерена физическа активност стимулира мускулите около вените и подпомага кръвообращението;

 • Избягване на продължително седене или стоене прави на едно място

Честите промени в позата помагат в предотвратяването на натрупването на кръв в краката;

 • Повдигане на краката

Вдигането на краката за кратко над нивото на сърцето стимулира оттичането на кръвта и намалява отоците. Това може има много благоприятен ефект, освен ако няма здравословен проблем, който да го изключва;

 • Лекарства

Лекарства, известни като венотоници, могат да помогнат в поддържането на тонуса на вените;

 • Склеротерапия или хирургическо лечение

В някои случаи, лекарят може да препоръча процедури като склеротерапия или хирургическо отстраняване на засегнатите вени.

Подуване на краката и глезените в резултат от тромбози и възпаления на вените

Тромбозите или възпалителните процеси във вените представляват сериозен риск, който може да предизвика силен оток на краката.

Образуването на тромби може да блокира нормалното кръвообращение, причинявайки нарастване на налягането и оток.

Възпалените вени също могат предизвикат подуване, поради натрупване на течности и повишено проникване на кръв в околните тъкани.

Какво лечение се предприема при тромбози

Лечението на тромбози и възпаления във вените включва антикоагуланти за разреждане на кръвта, антиинфламаторни лекарства и при необходимост хирургически процедури, като тромбектомия.

Подуване на краката и глезените в резултат от хормонални проблеми

Някои хормонални промени, като например при бременността, менопауза или вариациите в хормоните, могат да допринесат за оток.

При подобни случаи обикновено се работи в посока към стабилизиране нивата на хормоните и отстраняване на основната причина.

Подуване на краката и глезените в резултат от подагра

Подаграта е вид артрит, който може да доведе до внезапен оток на ставите, включително и в краката.

Може да предизвика болезненост в областта на коленете, глезените и пръстите на краката, както и до подуване и зачервяване, причинено от натрупване на пикочна киселина.

Лечение на отоци, причинени от подагра

Отоците, причинени от подагра, изискват комплексно и внимателно лечение. Лечението включва прием на лекарства, които намаляват производството на пикочна киселина.

Важно е и поддържането на здравословен начин на живот, включително правилна диета, избягване на алкохол и поддържане на здравословно тегло.

Обикновено се препоръчва да се внимава с храните, богати на протеини, както и на повишено внимание към мазната храна.

Най-често се препоръчва да се избягва месо, боб, леща и други високопротеинови продукти.

Консултирането с ревматолог е от съществено значение за правилна диагноза и индивидуализиран план за лечение.