Емблематичният шлем на Дарт Вейдър от поредицата „Междузвездни войни“ е част от колекцията, която ще бъде продадена на търг през идния месец. Освен него ще бъдат предложени и други не по-малко интересни предмети използвани в хитовите филм и сериали.

Търгът ще премине под името „Икони и легенди на Холивуд“ и ще се проведе на 25 и 26 септември в Лос Анджелис. На него ще бъдат продадени над 1000 предмета, като прогнозната стойност на приходите е над 10 милиона долара.

Цената на шлема може да стигне половин милион долара

Очаква се шлемът да бъде продаден за сума между 250 и 400 хиляди долара. Интересът е повече от голям и мнозина предполагат, че наддаването може да стигне и половин милион долара.

Маската е носена по време на снимките на поредицата от актьора Дейвис Праус и вече е станала символ на няколко поколения. Тя е един от най-разпознаваемите предмети, за които няма нужда да се уточняват повече детайли.

От аукционната къща „Profiles in History“, която организира търга, казват, че интересът към „Междузвездни войни“ не само не стихва, но и става все по-голям с течение на времето. Това ги кара да се уверени в успеха на предстоящия търг, в който ще бъдат предложени различни предмети и снимки от славното минало на Холивуд.

На търга ще има и безценни предмети от „Титаник“ и „Магьосникът от Оз“

На събитието ще се предложат и още много и интересни неща, които привличат феновете на киното. Черно-бялата рокля, която е носила двойничката на Джуди Гарланд по време на снимките на „Магьосникът от Оз“ също е обявена за продан. Очакваната й стойност е около 500 хиляди долара.

Бъгито, което Джеймс Бонд използва в преследванията във филма с участието на Шон Конъри ще бъде продадено за сума, която надвишава цената на шлема. Тук ще се появи и една от роклите, които носи Кейт Уинслет в „Титаник“, както и очила подписани от актьора Даниел Радклиф, който изигра Хари Потър.