Столична община организира за шести пореден път Туристически поход за ученици от столичните училища по маршрут - х. „Алеко“ до Черни връх, ПП „Витоша“.

Събитието ще се проведе на 27 септември, когато се чества Световният ден на туризма и има за цел да запознае децата и младежите с планинския туризъм.

Учениците ще научат как да се държат в планината

По време на мероприятието участниците ще имат възможността да придобият теоретични знания за основните правила за поведение в планината. Набляга се и на правилата за безопасност при планински преходи, както и на оцеляването в случай на нещастен случай или бедствие.

Събитието е насочено към деца от 5 до 12 клас и е част от предвидените дейности на Годишния календарен план на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” на Столична община.

Програма на туристическия поход

  • 8:00 ч. - Сборен пункт  – Национален стадион „Васил Левски“– раздаване на сандвичи и вода и отпътуване към х. „Алеко“ с осигурен транспорт.
  • 10:00 ч. - Пристигане на х. „Алеко“ и поставяне начало на похода от х.„Алеко” до Черни връх.
  • 12:30 - 13:30 ч. – Посрещане и награждаване на участниците, изкачили Черни връ”.
  • 13:30 - 16:00 ч. – Време за обяд и представяне на новите правила по Dodgeball.
  • 16:00 ч. – Отпътуване от х. „Алеко“ с осигурен автобусен транспорт към Национален стадион „Васил Левски“.
  • 17:00 ч. - Пристигане на Националния стадион „Васил Левски“.

Организаторите на събитието се ангажират да осигурят на всяко дете автобусен транспорт от обявената в програмата начална точка. За да помогнат на участниците да преминат маршрута са ангажирани планински водачи, които ще се грижат за безопасността им.

На участниците ще бъде включена и планинска застраховка, като и на място ще има лица, които при нужда да окажат медицинска помощ. По време на прехода децата ще бъдат подкрепени от сандвичи и вода, осигурени от организаторите.

Предвиден е и награден фонд, за тези които се представят най-добре по време на организирания преход по времето на който ще има и игри.