„Социалните мрежи трябва сами да проведат целенасочена реформа на своята дейност, така че решително да се откажат от дезинформацията в полза на достоверността и състраданието.“ Толкова сериозно и невероятно точно насочен бе призивът, който излезе от британският принц Хари под формата на есе, в което той изля всички свои мисли пред медии.

Изданието е специализирано в областта на технологиите, бизнеса и дизайна, което го прави инструмент с идеална аудитория. По думите на принца той и съпругата му Меган са изложили своята идея на изявени предприемачи, на ръководители на големи корпорации и на маркетингови експерти.

"Нашето послание е повече от ясно - състоянието на цифровите медии е в тотална криза, така че компаниите имат уникалния шанс да преразгледат своята роля във финансовата поддръжка на онези онлайн платформи, които формират ненавист и изкривяват истината безскрупулно.", това отбелязва кралската особа в писменото си изявление.


Принц Хари объръща и доста сериозно внимание на финансирането на популярните социални мрежи.

"Те ни се струват безплатни средства за общуване, написа принцът, изразявайки и мнението на съпругата си Меган. Но на практика, те не са съвсем, без пари и ни струват твърде скъпо - с всяко кликване те да узнават все повече неща за нас.

Нашите информации, лични данни и тайни навици стават обект на търговия за рекламно място и за долари, което си е буквално продажба на човешката сигурност!"

Внукът на кралица Елизабет Втора провеждал консултации с експерти и за това как да бъде заменена склонността към дезинформация с принципите на "състраданието и правдивостта" в работата на социалните мрежи.

Ситуацията при обикновените хора с червена кръв

Работният ден се е увеличил още повече с появата на социалните медии. В условията на пандемия се размиват и границите между работа и почивка заради т.нар. „home office“.

Това бяха думите на Георги К. Първанов в гостуване на известна българска телевизионна медия. Г. Първанов е и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора освен, че заема и пост на изпълнителен директор в голяма и успяваща фирма.

Според госта, настоящата сложна ситуация ще изправи много служители пред работно прегряване, което редовно ще изпържва мозъците им. Това хората отново сериозно и редовно да си тръгнат на работа по офисите, както преди, ще отнеме месеци, вероятно години за някои. Да преодолееш страховете си, които ти е създала пандемията, може наистина да отнеме време, което хората трябва да са готови да инвестират в психическото си състояние.

Той посъветва хората, които имат нужда от външна помощ, да потърсят такава, защото проблемът може да се пренебрегва, но реално такъв има и той е опасен. Срещу сериозните проблеми трябва да има сериозни решения.

“Трябва да има ясна граница, за да може човек ефективно да почива от сериозен ментален и на всичкото отгоре ежедневен труд.”, казва експертът.

По думите на Първанов дистанционната работа може да има адски много позитиви в краткосрочен план, но в дългосрочен тя трябва да се комбинира с работата и от офиса, тъй като в противен случай има заплаха от значителен спад на ефективността на служителите и пречки пред работата в екип.

Експертът очаква хибридният модел между дистанционната работа и тази от офис да е новото нормално нещо и начин, по който хората ще работят.

Кои сектори изпитват най-много глад

Той посочи, че у нас се търсят служители в сектора на търговия на дребно, IT сферата, медицина и фармация.

“На другата крайност са хотелиерството и ресторантьорството”, заяви гостът.

“Няма намаления на заплатите в IT сектора, но вероятно ще има забавяне на ръста през тази година”.

Експертът отбеляза, че и начинът на търсене на работа се променя у нас. По негови думи кандидатстването вече е почти изцяло дистанционно, като търсещите работа вече са много проактивни.

Как протича работата от вкъщи и вредна ли е тя за здравето ни

Един работен ден от вкъщи би могъл да протече по доста сценарии, но е факт, че повечето от хората все пак предпочитат да работят от вкъщи. Този вариант допада на по-голям брой от хората, защото те имат доста време в промеждутъците от пикови моменти през деня, за да си обърнат внимание.

Дали на себе си, или на своето дете, повече време означава по-голямо спокойствие. Докато вкъщи можеш по всяко време да полегнеш на дивана удобно и да слушаш любимата си музика, да пееш, да похапваш и успоредно с това да работиш, то в офиса нещата стоят малко по-строго.

Всичко, казано до този момент, обаче, е казано от гледната точка на работника. Работодателят, обаче, гледа на нещата по съвсем различен начин и това е нормално.

Работодателите споделят, че понякога изпадат в параноя, защото не могат активно и регулярно да проверяват действията на своите служители. Притеснението в тях е напълно резонно, защото контактите в офиса са доста по-лесни, отколкото на видео връзка във фирмената платформа.

Тези подробности малко размиват доверието в работата от домашни условия, но според някои служители тяхната ефективност се е повишила през пандемията, защото нивото на спокойствие у дома е доста по-голямо, отколкото в офиса.