След като в сряда Румъния обяви, че е постигнато съгласие с Австрия за частично влизане в Шенген , след последващо изявление на вътрешното министерство на Австрия стана ясно, че преговорите продължават.

От агенция „Франс прес“ също съобщиха, че Виене не потвърждава за постигнато споразумение за въпроса с Шенген и че засега не се водят преговори за приемането на България и Румъния в Шенген по суша.

Премиерът Николай Денков подчерта, че преговорите продължават

Премиерът Николай Денков потвърди, че преговорите все още не са приключили и че румънското правителство е избързало с изнасянето на информация, а конкретна дата за прием  по суша не е уточнена.

Информацията, който Букурещ изнесе е, че има постигнато принципно съгласие за влизането на България и Румъния по въздух и вода през март, а на по-късен се очаква да паднат проверките и по сухопътните граници.

Външният министър на България Мария Габриел изрази надежда преговорите да приключат до края на година и най-после да се даде окончателно положително решение по въпроса с Шенген. Тя сподели, че е от съществено значение 2024 година да е година да резултати и сътрудничество с Австрия и че очаква през следващата година да се премине към следващата фаза – приемане в Шенген по суша.

Припомняме, че от австрийска страна имаше определени условия за влизане в Шенген,  част от които да бъдат усилени проверките по външните граници на Евросъюза и България и Румъния да  приемат бежанци (особено от Афганистан и Сирия), търсещи убежище.

Обзор на ситуацията до този момент по въпроса с Шенген

След като дълги години България и Румъния се опитваха да влязат в Шенгенското пространство, въпреки че на практика всички условия това да стане бяха изпълнени, двете държави получиха опозиция, наложено вето и още условия.

Вето беше наложено към България от Нидерландия, която миналата седмица окончателно го свали. Причината за него беше, че според Нидерландия българските власти са неефективни в борбата в корупцията и организираната престъпност.

Унгария също заплаши България с вето, по-рано този месец. Причината за това беше наложената такса за транзит на руски газ, засягащи преноса му най-вече към Сърбия и Унгария. До вето не се стигна, тъй като таксата беше премахната от българска страна.

Най-силна опозиция се усети от Австрия, която изрази опасения, че с влизането в Шенген нелегалния мигрантският поток през България и Румъния ще се увеличи и по-рано постави условия за двете държави.

Последно се разбра, че Виена има готовност за частично приемане на България и Румъния в Шенген по въздух и вода, а окончателният отговор се очаква скоро.