На прага на новата година поглеждаме към изминалата 2023, за да разгледаме кои събития ще останат определящи за нея. Изминалите 12 месеца бяха изпълнение с много неочаквани световни и местни събития, а някои от тях оказват влияние и върху идващата 2024 година.

На световната сцена наблюдавахме отново военни сблъсъци, пагубни природни катаклизми, неочаквани обрати и други не по-малко важни събития, които определят геополитическата ситуация в света.

Надеждата, че през 2023 година ще се намери решение на военни конфликти избухнали през последните няколко години бързо угасна. В края на тази година светът е по-разединен, а утрешния ден за много хора е несигурен. Следва да проследим най-значимите събития случили се през 2023 година.

Краят на войната в Украйна изглежда е все по-далеч

Офанзивата на Украинската армия не постигна резултатът, който целеше, а именно връщане на отнетите от Русия територии. Решителният пробив на фронта, на който се надява Украйна не успя да разклати руските позиции.

Това провокира дебати в западните съюзници на Украйна, по въпроса с предоставянето на военна подкрепа за Киев.

Новата-стара война в Кавказ

Войната в спортната територия Нагорни Карабах беше затихнала за няколко години, след като през 2020 година Азербайджан окончателно наложи властта си. Това сякаш не стигна на Баку и през тази година азербайджанката армия нахлу в Нагорни Карабах и завладя всички територии, които все още не бяха под контрола на Баку.

Това принуди местното население, което е представено главно от арменци да се емигрира от региона и да потърси убежище в Армения. Конфликтът между двете държави остава отворен.

Индия е новата най-многолюдна държава в света

Докато в България борим демографката криза, индийците успяха да задминат китайците по брой и вече са най-многолюдната държава в света. По оценки на ООН населението на Индия надвишава 1,43 милиарда души с продължителна тенденция за увеличаване.

Увеличаващото се население не е пречка за Индия, а възможност. Младите индийци все повече обръщат внимание на технологичното развитие и образование. Напомняме също, че Индия вече извърши една успешна мисия до Луната.

Пагубната сила на природата

2023 година беше белязана от разрушителни природни бедствия. Едно от най-смъртоносните е земетресението в Турция и Сирия през февруари месец, при което загинаха повече от 65 000 в двете държави.

Горещите месеци бяха белязани от множество пожари по известни гръцки острови. Страната ни също не остана защитена от силата на природните стихии. През септември месец потоп заля Царево и други градове по Южното Черноморие.

Войната в Близкия изток

На 7 октомври след терористична атака на Хамас в Израел, войната в Близкия изток беше възобновена. При атентата загинаха 1200 граждани на израелската държава, което провокира тежък военен отговор срещу Ивицата Газа.

Броят на цивилните жертви в палестинската автономия е огромен, което провокира критики в световен мащаб към Израел и определи военните действия като военни престъпления. Намесата на Иран и различни терористични групировки, които се намират в района заплашва, че конфликта може да ескалира и извън пределите на Ивицата Газа.