Представете си следното. Защо да нарушаваме закона, а да не предоставим компетентна помощ на хората, които имат нужда от такава, както по отношение на лекарства, така и по отношение на по-леки прегледи.

Как да се постигне това ли

Много просто. Създава се мобилен медицински център. Въпросният център може да бъде създаден чрез използване например на бусове с дълга база и следва да бъде специално обозначен, както това е при линейките.

При прилагането на идеята следва да се съобразим със спецификите на съответния район, както и с характерни заболявания или използвани медикаменти. Чрез създаването на транспортен график е напълно реално и 100% постижимо да се обслужват от порядъка на 10-15 села на седмица.

Във въпросният мобилен медицински център е включен общопрактикуващ (или профилиран при наличие на специфика на заболяванията в региона) лекар, както и фармацевт. Благодарение на абсолютно базово оборудване с относително ниска цена може да бъде постигнато добро покритие на пациентите във въпросните села, както по отношение на базова лекарска грижа, така и по отношение на доставка на лекарства.

Къде и по колко ще стои всеки бус

Вече сме направили мобилния медицински център и следва да уточним графика на неговото движение, за да покрие ефективно той най-голям обем хора по места, където липсват аптеки и лекарски кабинети като константа.

Според населението на съответното населено място следва да се приоритизира и движението на центъра т.е. село с 1000 души ще получи повече време от село със 100 души.Създава се график за обиколката на близките села от мобилния център и се информира местното население пред кметството за седмичния график.

Може да се създаде скала според населението да се определят класове ангажименти – например 4 класа населени места – под 200 души, над 200 души, над 500 души, над 1000 души.

Така при по-малките населени места центърът може да прекарва по 2 часа, на всеки 2-3 дни, а в големите по 3-4 часа, време, в което местното население може да се консултира с дежурен лекар, както и да потърси информация и лекарства от дежурния фармацевт в центъра. По този начин гарантираме достъпа на 10-15 села.

Ако приемем, че центърът прекара 2-3 часа в едно село. Приемаме, че селата са изключително близко на по 10-15 километра и времето за транспорт е значително намалено и това също трябва да е приоритет при групиране на населените места за обслужване от един център.

Успяхме да осигурим медицинска грижа и достъп до лекарства на 10-15 населени места, които преди това не са имали такъв тип удобства и възможности.

Какви проблеми ще решим с всичко това

Другия път, когато приближени на Марешки се опитват да въртят схеми, за да прескочат законите и всичко това с подписа на Министерски Съвет и Бойко Борисов, то може би е добра идея да не се опитват да маскират нещата като социална политика.

Социална политика е всичко, което описах до тук, а не автоматизирани вендинг машини за лекарства, които имат за цел да индуцират нуждата от магистри-фармацевти, за да може една или друга компания да разшири покритието на пазара си. Стига глупости!

Още има хора в тази държава и считам себе си за един от тях, които не просто имат критично мислене върху всяко нещо, което чуват по телевизията. Освен, че прилагам критичното мислене, имам и милион и едно решения на всички безумия, които властта генерира на ишлеме.

Конвейерът на решения е тук

Ние от Socialni.bg разбираме идеално, че нито един от вас – нашите лоялни читатели няма нуждата да чува проблемите си повторно и потретено. Имате нужда от решения на ежедневните си спънки, което бавно се превръща в наша мисия.

Знаем също така, че правителството със сигурност не генерира решенията, които искате, на които се надявате… и в търсенето на които сте ги избрали. Истината е, че те няма и да ви ги дадат.

Радваме се, че ни четете и откривате проблемите си в нашите готови решения (разбирайте направо патенти), защото примерът в настоящия текст си е жив патент, който само чака реализация. Обичаме да правим дните ви по-лесни и с това си заплащаме за вниманието, което ни давате.

Реално погледнато войните по света продължават, хора умират за нечии интереси, но умират с достойнство. Вие бихте ли умрели за държавата?

Бихте ли дали живота си за едното му пусто управление? Най-вероятно тук отговорът ще е „Твърдо и категорично Нье!“.

Е, ако е така, значи живеете в грешната държава, но това далеч не означава, че трябва да я напускате. Терминалът не е никакво решение.

Решението с главно „Р“ е съвкупността от ежедневните промени, които правите и за пример бихме ви дали леките промени в режима ви на хранене, спирането на захарта, спирането на бирата вечер след работа, влизането във форма, смяна на работното място. И да, това са прости ходове в ежедневието на всеки един от нас.

И понеже обожаваме да питаме какъв ще е резултатът от конкретно нещо, сега ще ви отговорим на въпроса. Резултатът от гореизброените прости ходове е здраво общество с индивидуални и общи ценности, а не разединено племе, както сме в момента.

#Стягайтесе