След като нещата в района на Нагорни Карабах ескалират час след час, друга доста по-невидима война се случва в социалните мрежи. Тя остава някак си скрита, но не и за нас от Socialni.bg.

Преди часове стана ясно, че една от най-големите и влиятелни социални мрежи в световен мащаб Туитър спира да показва каквито и да е резултати от руската новинарска медия „РИА Новости“. Нещо повече – Туитър скоро се закани, че ще премахне и акаунта на медията, заради свързаността ѝ с Русия“.

На практика този ход може да се тълкува така, че Туитър ограничава директно и най-безцеремонно потребителите да виждат публикациите на агенцията в търсачката на сайта, освен ако не следват профила на медийната организация. Т.е., профилът вече не е публичен.

Премахването на туитовете на РИА Новости от функцията за търсене бе наречено "медийна цензура" на фона на опитите на социалната мрежа да продължи да ограничава новинарски медии, които смята за "свързани с Русия". Миналият месец РТ и Спутник също станаха обекти на същата онлайн репресия.

"Смятаме подобни ограничения от страна на Туитър като акт на медийна цензура, което е изрично забранено от руската конституция.", заяви пресслужбата на Русия днес, компанията-баща на РИА Новости.

"Социалната мрежа не реагира на нашите искания и не обяснява действията си, което буди съмнения.", допълниха още те по темата.

Последният ход срещу руската медия беше критикуван от независимия руски сенатор Александър Башкин, който нарече решението и действието "открита цензура", обвинявайки Туитър в "двойни стандарти" в някои определени аспекти.

"Това е истинска информационна война.", дори си послужи с описание по случая той.

През август Туитър обяви, че обозначава профилите на ключови правителствени функционери на петте страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, както и държавни медии и техните служители.

Това предизвика известни спорове по темата, когато компанията обозначи РТ и Спутник като "свързани с държава", но остави BBC и американската държавна "Гласът на Америка" без тези маркировки, което наистина насочва към двойни стандарти.

По-рано този месец руският външен министър Сергей Лавров находчиво отбеляза, че в чужбина срещу руските кореспонденти има "открита дискриминация" като побърза да припомни конкретни такива случаи, станали във Франция и балтийските държави.

Кание Уест с блокиран профил в Туитър

Туитър е блокирал и акаунта в социалната мрежа на рапъра Кание Уест, съобщи Контактмюзик, като се позова на бившата звезда от Националната баскетболна лига Рик Фокс, който е голям личен приятел на Уест.

Уест, който обяви, че се кандидатира за президент на САЩ като независим, публикува в Туитър видеозапис как уринира върху статуетките си "Грами". Освен това рапърът пусна и още поредица съобщения за битката си със звукозаписните компании "Юнивърсъл" и "Сони", включително и снимки на свои договори с тях, които бяха определени от него като "капан".

Блокиранията без подбор продължават наред

Най-големите социални мрежи в света „Фейсбук" и "Туитър" отново премахнаха руска дезинформация на фона на наближаването на президентските избори в Съединените американски щати, които ще се състоят през ноември, предават световните информационни агенции.

От "Фейсбук" съобщиха, че са неутрализирали "малка мрежа", състояща се от цели 13 акаунта и страници, които са били свързани с хора, работещи за близка до Кремъл организация. Агенцията за интернет изследвания, станала известна като Фермата за тролове.

Смята се, че тя е финансирана от Евгений Пригожин, известен като "готвачът на Путин". "Фермата" е обвинявана, че по време на последните президентски избори в САЩ през 2016 г. е помагала на бъдещия републикански президент Доналд Тръмп и е злепоставяла кандидатурата на демократката Хилари Клинтън.

Провалената операция е била открита на още много ранен за нея етап от ФБР. Премахнатите акаунти и страници са били следвани най-вече от граждани на арабски държави.

Те имали общо 14,000 последователи, сред които едва 200 американци на англоезичната страница.

От "Туитър" пък съобщават, че са премахнали цели пет акаунта, свързани с "манипулация, която с надеждност можем да припишем на лица, свързани с руската държава". В центъра на операцията бил сайт на име PeaceData (Данни за мир), който се представял за независима медия.

Негова целева група били хора с леви политически възгледи. За разлика от други подобни операции, свързани с манипулация от подобен тип, тази залагала не толкова на т. нар. тролове, колкото на журналисти на свободна практика, които си мислели, че са наети от автентичен информационен сайт.

Това още повече премахвало съмненията относно някаква нелегитимност.

"Нямаме никакви улики (въпросните) журналисти да не са били искрени в редакционната си политика.", отбелязва в специален доклад, посветен на операцията, компанията "Графика" (Graphika), специализирана в анализирането на социалните мрежи.

Според нея, въпросният сайт бил насочен към крайнолеви среди и критикувал десни и левоцентристки политики, като целта била "да привлече по-голяма демократическа аудитория за бъдещи манипулативни операции".

"Това е напълно в унисон с опитите на Агенцията за интернет изследвания в миналото да отслаби подкрепата за кандидатката на демократите през 2016 г. Хилари Клинтън, като се инфилтрира в леви аудитории.", отбелязват от "Графика".

От "Фейсбук" казаха, че от 2017 г. са разбили цели 100 манипулативни мрежи. Десетина от тях са били свързани с Агенцията за интернет изследвания.