Увеличават се сигналите за санкции, наложени от работодатели заради публикации на служителите им във Facebook, пишат информационните агенции.

Една трета от сигналите са за наложени наказания след писането на коментари в социалните мрежи. 17 на сто са за изразяването на лично мнение по обществен въпрос във Facebook, а други 17% са за уволнения през чат приложението Messenger.

Сигналите, които КНСБ е получила, показват, че служителите търпят санкции и в случаи, в които работодателите им смятат профилните им снимки в социалните мрежи за неподходящи.

„Дали е харесал някоя снимка или е подкрепил някоя кауза, която всъщност не отговаря на политиката на работодателя, или всъщност едно от фрапантните неща е, че си е споделил фиша от работната заплата и е изказал възмущение.

И след това започват да търпят някакви дисциплинарни наказания хората – заради уронване имиджа на работодателя, забележете“, коментира националният секретар на синдиката Тодор Капитанов.

По думите му, 87% от колегите в работа са свързани през Facebook, а потребителите са най-активни по време на работната седмица между 13 и 15 ч.

Синдикатите в България и в редица части на Европа съветват висшият мениджмънт на компаниите да подготви препоръки и правила за поведение за използването на социалните мрежи, за да не се стига да подобни проблеми.

Според Капитанов тя може да включва забрана за публикуване на финансова или оперативна информация, която касае конкретната фирма.

Носи ли реални пари Биткойнът

Преди години бях нает, без никакъв опит във финансите, като стажант-анализатор в хедж фонд. Попитах моя бъдещ шеф как трябва да се подготвя. Той каза: „Вземи си финансов калкулатор и се научи да смяташ нетна настояща стойност. Това наистина е всичко", спомня си Робърт Армстронг на страниците на Financial Times.

Шефът беше прав. Оттогава започнах да мисля в измерението на бъдещи парични потоци, крайни стойности и дисконтови проценти.

Всеки друг аналитичен инструмент, който съм усвоил оттогава, е вторичен.

Ето защо ми е неловко да правя това, което трябва да направя днес: да пиша за биткойна, актив, далеч от възможностите на моя калкулатор. Това, което ще прочетете е мнението на един старомоден анализатор.

На биткойна трябва да се гледа като на акция в компания, чийто единствен актив е обещаваща, но недоказана технология - това не е 100% вярно, но е правилната метафора. Много хора говорят с тези термини. Ето какво мисли например Бил Милър, който е много известен инвеститор в акции:

„Биткойнът е решението на проблем, който тормози икономиките, откакто има такива, а именно държавният монопол върху паричното предлагане и банковите системи, който води до серийни дефолти, конфискация чрез национализация, инфлация и т.н.

Приемете биткойна за цифрово злато. Златото е аналогово, биткойнът е дигитален.

Той е далеч по-добър от златото като средство за съхранение на стойността. Не можете да избягате от страната си със злато за милиони долари, тъй като е обемисто и трудно се дели, докато биткойн можете да изпращате навсякъде за части от секундата при много ниски разходи, като криптовалутата е почти безкрайно делима."

Ако технологията на биткойна сработи, това ще бъде нова форма на парите, която ще превъзхожда функцията им на средство за съхранение на стойността: инфлационно устойчива, прехвърляема без затруднени и извън обсега на държавни машинации.

Ето какво мисли и Марк Андреесен, който пък е много известен технологичен инвеститор:

„Платформата на биткойна е нов вид разплащателна система. Всеки по света може да плати на всеки друг каквато и да е сума биткойни, като просто прехвърли собствеността на съответния слот в електронната книга. Поставяте стойност, прехвърлете я, другият я получава, не се изисква ауторизация и в много случаи няма такси."

Та в този ред на мисли…

… какво ще стане, ако Биткойнът стане равнопоставена парична валута

Ако биткойнът се превърне в пари, стойността му ще се повиши много. Милър отново:

„В света има злато за около 10 трлн. долара, под формата на бижута, резерви на централни банки, борсово търгувани фондове (ETF) и пр. Пазарната капитализация на биткойна е около 1 трлн. долара.

Аз съм силно уверен, че биткойнът може да увеличи 10 пъти капитализацията си при определени условия - а именно, той може да стане толкова полезен, колкото златото."

Рационалните хора, обаче трябва да се съгласят, че биткойн технологията все още не работи. Това би трябвало да е очевидно.

Днешните колебания в цената на дигиталната валута показват, че тя е твърде волатилна, за да бъде пари. Засега, ако се наложи да бягам, ще пресека мексиканската граница с нещо различно от биткойни.

Също толкова важно е, че транзакционните разходи на биткойна обикновено са високи, като крипто валутата се приема само на няколко места. Биткойнът не е пари, но идеята, че един ден ще се превърне в нещо такова, е източникът на сегашната му стойност.

Когато цената на акцията на компания, чийто единствен актив е недоказана технология, се колебае (и то много), това няма такова значение. То е просто пазарен шум, с изключение на ситуациите, когато има нова информация, която сочи, че технологичният актив е по-бллизо или по-далеч от успеха.