Поредно недоразумение за лични данни

Предполагаме, че знаете колко скандали има напоследък между различните държави, в които се разработват световно известни приложения за социално общуване в Интернет. Естествено, тези приложения се нуждаят от някаква част от личните ни данни, за да функционират профилите ни там нормално.

Е, в днешните обтегнати отношения между страните, обаче, нещата с личните данни може да се сметнат дори за тероризъм ако преминат дадени граници. Ето защо се е разразила поредната международна кибер буря.

Неразборията в детайли

Платформите за социални медии и Интернет приложенията за съобщения, включително най-известните от тях - Facebook, WhatsApp, Telegram, Google и Twitter, отказват всякакво съдействие за исканията на правоохранителните органи за потребителски данни в Хонконгот Китай.

Отказът ще бъде в сила докато се проучват последствията от закона за национална сигурност, влязъл в сила миналата седмица. Facebook и неговото приложение за съобщения WhatsApp заявиха в две отделни изявления, че ще блокират прегледа на правителствените искания за потребителски данни в Хонконг.

В изявлението се спомена, че светът е „в очакване на по-нататъшна оценка на Закона за националната сигурност, включително официална проверка за правата на човека и консултации с международни експерти по правата на човека."

Промените в политиката следват въвеждането на законите от миналата седмица, забраняващи това, което Пекин разглежда като сецесионни, подривни или терористични дейности или като чужда намеса във вътрешните работи на територията ѝ. Законодателството криминализира някои продемократични лозунги като широко използваното "Освободи Хонконг, революция на нашето време", за което правителството на Хонконг казва, че има сепаратистки призиви.

Още мнения на различните социални платформи

Говорителят на Telegram Майк Равдоникас заяви, че от платформата разбират идеално "важността на защитата на правото на неприкосновеност на нашите потребители в Хонконг". Telegram се използва широко за разпространение на демократични послания и информация за протестите в Хонконг, става ясно от проверките.

"Telegram никога не е споделял данни с властите в Хонконг в миналото и не възнамерява да обработва никакви искания за данни, свързани с негови потребители в Хонконг и в бъдеще. Така ще остане поне докато не бъде постигнат международен консенсус във връзка с продължаващите политически промени в града", каза той.

Ситуацията в Twitter е подобна. От там също спряха да отговарят на всички искания за данни и информация от властите в Хонконг, след като законът влезе в сила миналата седмица, заяви компанията и изучава последиците от закона за сигурност.

"Подобно на много организации от обществен интерес, лидери и субекти на гражданското общество, както и представители на индустрията, ние имаме сериозни притеснения както по отношение на процеса на развитие, така и на пълното намерение на този закон", се казва в съобщението на компанията.

Twitter се обяви за "ангажиран да защитава хората, които използват нашата услуга и тяхната свобода на изразяване".

По същия начин и от Google заявиха в официално изявление, че също е "спрял действията по всякакви нови искания за данни от властите в Хонконг" и ще продължи да преглежда подробности за новия закон.

Социални платформи като Facebook, Instagram, Twitter и WhatsApp функционират свободно в Хонконг, докато в континенталната част са блокирани от Great Firewall-а на Китай.

Въпреки че социалните платформи все още не са изцяло блокирани в Хонконг, потребителите започнаха да изтриват своите акаунти и да изтриват продемократични постове от страх от възмездие от страна на правителството. Това отстъпление се прояви и по улиците на Хонконг.

Много от магазините, които публично заставаха в знак на солидарност с протестиращите, премахнаха продемократични лозунги&и произведения на изкуството, които украсяваха стените им.

След като законът влезе в сила на 30 юни, местните власти бързо арестуваха около 370 души за подобни провинения.