Европейският съд отменя наказанието от 13 млрд. евро, която Еврокомисията наложи на американския технологичен гигант "Епъл" през 2016 г. Решението е голяма победа за технологичната компания, която бе обвинена от Брюксел, че е получила незаконна държавна помощ от Ирландия.

Миналото

През недалечната 2016 г. Комисията реши, че на Ирландия е осигурила на "Епъл" държавна помощ, като е определила данъците, които компанията дължи. Повод за скандала са станали две решения на ирландските данъчни власти – първото от 1991 г. и второто от 2007 г., като второто е било в сила до 2014 г. Те засягат две подкомпании, регистрирани в Ирландия - Apple Sales International (ASI) и Apple Operations Europe (AOE).

Според Брюксел тази помощ е била абсолютно несъвместима с вътрешния пазар на страната.

Решението на съда

Съдът, обаче, реши да анулира решението. Мотивът на магистратите е, че Комисията не е успяла да докаже, че "Епъл" е получила каквото и да е било икономическо преимущество и съответно държавна помощ.

"Макар че съдът съжалява за непълната и отчасти неконсистентна природа на оспорваните данъчни решения, недостатъците, открити от Комисията, не са сами по себе си достатъчни, за да докажат преимущества", се отбелязва в решението.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че ще продължи да следи агресивните мерки за данъчно планиране. "Епъл" приветства решението с аргумента, че не е от значение колко данъци плаща, а къде ги плаща.

Ирландия, която обжалва заедно с технологичната компания, коментира, че никога не е имала специално отношение към нея марката.

Решението е удар и за Вестегер, която си създаде репутация на "данъчната дама", която мрази САЩ, както директно я нарече президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той бе възмутен от тежките глоби и разследванията, които тя води срещу американските технологични гиганти.

Тази тежка загуба в съда може да повлияе и на следващите дела срещу мебелният гигант ИКЕА и "Найки" с Нидерландия и на Huhtamaki с Люксембург. Миналата година Съдът на ЕС отмени и решението на комисията "Старбъкс" да върне 30 млн. евро на Нидерландия.

"Днешното решение показва колко е трудно да се използват правилата на ЕС за държавната помощ, за да се събират данъци. Ако имахме удачна система за корпоративни данъци, нямаше да са необходими дълги съдебни дела, за да се реши дали е законно мултинационални корпорации да плащат по-малко от 1% данък", коментираха официално от Европейската мрежа за дългове и развитие (Eurodad).