Петролът поевтинява във вторник, изтривайки ръста в цената си от предходния ден, тъй като опасенията за забавяне на световната икономика и намаляване на търсенето на горива в условията на агресивно повишаване на лихвените проценти от страна на централната банка на САЩ накараха инвеститорите да приберат печалбите си.

Търговците очакват протокола от последното заседание на Федералния резерв, който ще бъде публикуван в сряда, тъй като данните за базисната инфлация повишиха риска лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго време.

Суровият петрол сорт Брент поевтинява с 96 цента, или 1,1%, до 83,11 долара за барел към 8:30 ч. Фючърсите по американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за март, които изтичат във вторник, остават без промяна на ниво от 76,34 долара за барел.

Вчера – празник, днес поскъпване

В понеделник фючърсите по WTI не се търгуваха поради официалния празник в САЩ. Априлските договори за WTI, които в момента са най-активни, поскъпнаха леко с 2 цента до 76,57 долара за барел.

„Брентът се намира в средата на търговския диапазон от края на декември насам между 78 и 88 долара за барел, като някои инвеститори прибраха печалбите си поради опасенията за още повишения на лихвените проценти в САЩ, докато други запазиха бичите нагласи заради надеждите за възстановяване на търсенето в Китай."

Това каза пред Ройтерс Сатору Йошида, който е стоков анализатор в Rakuten.

„Пазарът вероятно ще остане в тесния диапазон, докато не се появят по-ясни признаци за бъдещата посока на паричната политика на САЩ и пътя на икономическото възстановяване в Китай.", казва той.

Ситуацията с внос на петрол в Китай

Тъй като вносът на петрол в Китай вероятно ще достигне рекордно високи стойности през 2023 г., а търсенето от страна на Индия, третия по големина вносител на петрол в света, рязко нараства на фона на свитите доставки, сега всички погледи са насочени към паричната политика на САЩ, най-голямата икономика в света и най-големия потребител на петрол.

„Всяко ястребово мнение от предстоящите протоколи на Фед може да бъде катализатор за по-нататъшен натиск за понижаване на петрола.", казва пред Bloomberg Йеп Джун Рон, пазарен стратег в IG Asia Pte Ltd.

Той добавя, че цените са се опитали да се повишат поради подобряващите се перспективи по отношение на търсенето и предлагането, които съвпадат с възстановяването на Китай.

Индийските рафинерии също увеличиха преработката, като през януари повишиха цените до най-високото ниво от пет години насам поради нарастващото вътрешно търсене. Южноазиатската страна е и основен потребител на руски суров петрол, възползвайки се от намаленията на цените.

Според някои анализатори цените на петрола могат да се повишат през следващите седмици поради недостатъчното предлагане и възстановяването на търсенето въпреки повишаването на лихвените проценти в САЩ.