„Всичко ще бъде наред“. Чувал си го, нали?

Признай си наистина – това накара ли те да се почувстваш по-добре, и най-вече, тази фраза реши ли конкретния проблем, който имаше?

Най-вероятно не. Какво остава за случаите, в които насреща си чуваш „Усмихни се, животът все пак е хубав“ или „Можеше да е много по-лошо“?

Наистина животът може да е много хубав, но всеки от нас има определени проблеми, с които му се налага да се среща отвреме навреме…дори ежедневно. Опитваме се да си повтаряме „Всичко ще е наред“, другите също ни го повтарят.

Но как това ни помага, а помага ли ни изобщо?

Какъв е проблемът с токсичната позитивност

Да, наистина животът понякога е труден. Защо е толкова трудно да го приемем?

Когато се успокояваме с фрази като „Можеше да е по-зле, стегни се“, ние всъщност потискаме емоциите си, които са естествена реакция към случващото се, и не си позволяваме да се чувстваме зле.

Защо обаче е лошо да не си позволим да се чувстваме ядосани или нещастни отвреме навреме?

Факт е, че не е добре да задълбаваме в подобни емоции, но пък напълно да ги изключим от живота си всъщност е фактор за лошо психическо и физическо здраве. Когато сме изправени пред неприятна ситуация, било то неуспехи на работа, финансови проблеми или не дай Боже смърт на близки, ние имаме право да се чувстваме зле.

Това са трудни ситуации и е напълно естествено да имат своя емоционален товар върху нас. В този случай, хората, които ни карат да мислим позитивно, ни вредят, тъй като с подобно „позитивно“ мислене, ние няма да променим ситуацията по никакъв начин.

Освен това, тези мисли могат да ни накарат да изпитваме чувство на вина, заради това, че някак не сме в най-доброто настроение, въпреки, че „можеше да е по-зле“. Тази вина всъщност е заблуда, тъй като наистина имаме пълното право да не сме в цветущо настроение.

Какво е решението

Най-важното, за да успеем да усетим токсичната позитивност и да я изключим от живота си, е да се научим да я разпознаваме и да ценим самите себе си.

Важно е да си позволяваме да изпитваме негативни емоции, когато ситуацията ги предизвиква, и да търсим практични решения на проблема, вместо абстрактни обещания, че всичко ще бъде наред.

Когато имаме проблеми не бива просто да ги игнорираме, мислейки и вярвайки, че един ден ще е по-добре. Важно е да потърсим решение, но и да не се обвиняваме за негативните емоции, които изпитваме по отношение на проблема.