Новият главен изпълнителен директор на Pinterest Inc. Бил Рейди заяви, че ще наблегне на рентабилността, докато поставя отпечатъка си върху компанията, тъй като отслабеният пазар на цифровата реклама е забавил ръста на продажбите на платформата за социални медии и нейните конкуренти, пише The Wall Street Journal.

„Не съм привърженик на манталитета за растеж на всяка цена.", заяви Рейди по време на разговор с анализаторите след представянето на финансовия отчет, като добави, че ще провери внимателно разходите, за да повиши рентабилността през следващата година.

„Въпреки че вярвам, че трябва да инвестираме в дългосрочен растеж, също така вярвам, че ограниченията пораждат творчество и могат да доведат до още по-добри резултати на продуктите“.

Инвестициите в приложението растат

В понеделник компанията му и лично той получиха тласък от инвеститора активист Elliott Management Corp., който заяви, че сега е най-големият акционер в компанията. Фирмата е придобила дял от над 9% в Pinterest, съобщи The Wall Street Journal миналия месец.

Elliott е известен като един от най-твърдите инвеститори активисти на Wall Street, който в миналото е предприемал действия срещу технологични и други компании и е принуждавал към промени, като например продажби или промени в ръководството.

Elliott нарече Рейди „подходящия лидер, който да следи следващата фаза на растеж на Pinterest".

Рейди заяви, че възприема инвестицията на Elliott като „вот на доверие" и че ще работи с фирмата.

Акциите на Pinterest поскъпнаха с повече от 20% в следборсовата търговия след период, в който инвеститорите бяха настроени по-неблагосклонно към компаниите за социални медии.

Успешно тримесечие за приложението

Компанията от Сан Франциско заяви в понеделник, че приходите са нараснали с 9% до 666 млн. долара за тримесечието, което приключи през юни, в съответствие с очакванията на анализаторите, анкетирани от FactSet. Въпреки че през последните години Pinterest работи за навлизане в електронната търговия, всички нейни приходи все още идват от цифровата реклама.

Pinterest се присъединява към разширяващите се редици на технологичните компании, които се опитват да запазят по-строг контрол върху някои разходи и са се насочили към значително забавяне на темпа на наемане на служители, заяви в интервю финансовият директор Тод Моргенфелд. Microsoft Corp., компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. и Twitter Inc. са сред тези, които предприеха подобни действия през последните седмици.

В понеделник компанията публикува приглушена прогноза за продажбите, предвиждайки средноголям едноцифрен ръст на приходите за текущото тримесечие, отчасти, както каза Моргенфелд, тъй като очаква забавяне през следващите седмици.

Wall Street обаче прогнозираше ръст от над 10%. Прогнозата за продажбите, според компанията, отчасти отразява по-трудната валутна среда поради силния долар.