Предстои ли ви пътуване до Турция? Южната ни съседна е една от най-посещаваните от българи държави, а след промените за влизане в страната, границата на Турция стана все по-често преминавана.

Много българи от цялата страна посещават различни градове в южната ни съседка с цел туризъм, почивка или пазар. Вие също може да посетите страната с личен автомобил или като се включите в организирана екскурзия.

Да не забравяме, че и много граждани на България имат турски произход и често пътуват до роднини, които живеят в Турция. Тези причини показват, че контролно-пропускателните пунктове на границата ни с Турция са едни от най-натоварените.

Увеличения интерес към посещение на южната ни съседка се дължи на отпадане на изискването за преминаване на границата само при представяне на задграничен паспорт. Това улеснява посещението до Турция за много хора, които не притежават задграничен паспорт и нямат намерение да си вадят такъв.

Подобен режим на преминаване има и от България към Сърбия. При него също е възможно да влезете в западната ни съседка само с лична карта, въпреки че Сърбия също като Турция не е член на Европейския съюз.

Подробна информация за влизане в Турция

Ние добре знаем, че всяко едно пътуване изисква подготовка, за да протече възможно най-приятно и безпроблемно. До 27.07.2022 година при посещение на Турция се изискваше влизане в страната след представяне на задграничен валиден паспорт.

Този документ се издава от дирекция на БДС към Министерството на външните работи за срок от 5 години. Червения паспорт както е известен този личен документ позволяваше преминаването на границата между двете държави.

На 27.07.2022 година отпадна извикването за представяне на паспорт при посещение на Турция. Въведени бяха нови мерки, които определят свободното преминаване на границата между двете държави при представяне на лична карта. Това позволява преминаването на територията на турция с цел транзит или престой до 90 дни в рамките на 180 дни, считано от датата на първото влизане.

Ако прекрачите този срок и решите да останете по-дълго на територията на Турция може да получите забрана за влизане в държавата за цяла една година. Ако е нужно да останете в южната ни съседка за по-дълъг период от време, трябва да се обърнете към местните власти, за да ви издадат разрешение за по-дълго пребиваване.

Преминаване на границата в личен автомобил

Между границата на България и Турция има 3 ГКПП и 3, чието изграждане е планирано. Контролно-прпусквателният пункт, който свързва Капитан Андреево и Капъкуле е най-натовареният. По-голяма част от преминаването на границата между двете държави с личен автомобил се извършва чрез този пункт.

Други ГКПП изградени по границата ни с Турция са ГКПП Лесово – Хамзабейли и ГКПП Малко Търново – Дерекьой.

Много е важно да се информирате за правилата за движение по пътищата при посещение на друга държава. Някои правила и забрани я южната ни съседка може да ви изненадат. Важно е да знаете, че максималната скорост, с която може да се движите по магистралата е 120 км/ч. Санкциите за нарушаване на закона за движение по пътищата в Турция са много строги.

Изискване от ключово значение е българските граждани, които влизат с автомобила си на територията на Турция трябва да предоставят документи доказващи родствената връзка на лицата. Например ако заедно пътува цяло семейство трябва съпрузите да предоставят свидетелство за брак и акт за раждане на децата.

Важно уточнение е още едно изискване на властите. Собственикът на МПС да не го преотстъпва за шофиране от друго лице и да не напуска страната без превозното средство, с което е влязъл.

Спазвайки тези препоръки ви гарантираме, че ще имате спокойно и приятно пътуване до южната ни съседка. Пожелаваме ви да се насладите на красотата и културата на Турция.