Много хора се оплакват от неконтролируемо треперене на ръцете. На пръв поглед, според тях, няма налична причина за това състояние. В тази статия ще вникнем по-надълбоко в този казус и ще ви представим често срещаните причини за треперене на ръцете, които остават скрити.

Първо искаме да отбележим, че треперенето на ръцете може да се появи на всякаква възраст. Състоянието е известно още като тремор и е провокирано от различни причини, които се появяват с напредването на възрастта.

Освен физиологическото състояние тремор, треперене на ръцете може да има, когато човек изпитва силни емоции. Според причината, от която е провокирано състоянието, то може да се появи в определени моменти.

От голямо значение е да обръщате внимание на физическото си и психическото си състояние. Следва да разгледаме основните причини за тремор и няколко съвета как да регулирате това състояние.

Прекалена консумация на кофеин и алкохол

Кофеинът и алкохолът влияят върху функциите на нервната и сърдечно-съдовата система. Тези напитки ускоряват метаболизма и сърдечната честота. И кофеинът и алкохолът действат превъзбуждащо и стимулиращо, а ефектът от прекомерната им употреба може да се отрази върху тялото ви и да предизвика треперене на крайниците.

Стрес и умора

Треперенето на ръцете или краката може да бъде причинено от повишени нива на кортизол или адреналин. Това се случва ако човек премине през вълна на силен стрес. Физическата умора също може да причини треперене на ръцете.

Емоционалното безпокойство, което може да бъде в следствие от натрупан стрес и напрежение от ежедневието също води до периодично треперене на ръцете.

Към причините породени от прекомерна умора може да добавим и липсата на качествен сън. Ако често сте недоспали и се чувствате физически уморени може да изпитате силен тремор.

Ниска кръвна захар

Треперенето на ръцете издава понижени нива на кръвната захар. Също може да е симптом на хипогликемия – състояние, което показва, че в тялото има твърде много инсулин или други лекарства за диабет.

Чувството за стабилност и движенията на крайниците се контролират от мозъка. Когато до мозъка не достига достатъчно количество кръвна захар, той дава сигнал, чрез засилено и спонтанно движение на крайниците.

В такива случаи се постарайте да вдигнете кръвната си захар колкото се може по-скоро като се нахраните добре.

Невродегенеративни заболявания

Основната причина за треперене на ръцете при хора в напреднала възраст може да е болестта на Паркинсон. Това е прогресивно разстройство, което причинява смъртта на определени мозъчни клетки в зоната на мозъка, отговаряща за контролирането на движението и равновесието.

Друго заболяване, което провокира силно треперене на ръцете е множествената склероза. Автоимунното заболяване засяга защитната обвивка, която покрива нервните влакна.

Повишена функция на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът е много вероятна причина за тремор в ръцете. Щитовидната жлеза е отговорна за много функции в тялото. Тя има роля за регулирането на процесите в сърдечносъдовата система, храносмилателната, метаболната и нервната. Ако причината за трепере на ръцете е провокирана от нарушения на функциите на щитовидната жлеза, състоянието ще бъде придружено от ускорен сърдечен ритъм.

Социално тревожно разстройство

Свикнали сме да свързваме това разстройство с психически проявления, но то има и физически симптоми. Силния стрес породен от социалната тревожност води до притеснение и треперене на ръцете и други състояния като обилно изпотяване, заекване или поява на тикове.

Прием на определени медикаменти

Треперенето на ръцете може да е страничен ефект от приема на определени медикаменти. Някои лекарства могат да предизвикат временен тремор. Сред тях са антидепресанти, медикаменти за контрол на кръвното налягане или лекарства за астма.

За да отстраните треперенето на ръцете трябва да преразгледате начина си на живот. Опитайте се да спазвате по-здравословна диета и да намалите приема на кофеин и алкохол. Редовната почивка и качествения сън също са от значение за здравето на цялостната нервна система. Ако прямата в ежедневните навици не облекчи състоянието на тремор, може да се обърнете към лекар.