Преди написването на тази статия инвестирах половин час от своя ден, за да погледам извънредния брифинг, организиран от премиера на България Бойко Борисов. Брифингът протече доста интересно и въпросите от журналистите начело с музикалните такива бяха от високото ниво на тъпотията.

Състоя се в централата на политическа партия ГЕРБ и там бяха сбрани цялата гербаджийска паплач, която можеше да се сбере на едно място. Сигурен съм, че е имало дори хора отвън, защото не било възможно да се съберат наведнъж.

Идваха на талази. Първо топ, топ елитът, а след това малко по малко се събираха все едно децата пред блока начело с тарторчето на компанията, дето може да бие всеки и затова всички го слушат.

След като всичко живо се събра, по едно време премиерът придоби увереност. Колкото повече хора усещаше зад гърба си, толкова по-силно говореше премиерът – веднага се забеляза, но това е нормална подсъзнателна реакция.

За да се придържаме максимално до заглавието с цел да подобрим структурата на текста, ние ще започнем подред. Ще обсъдим патлаците (разбирайте разбор на снимката), премиери (тук ще обсъдим държанието на Борисов) и накрая ще емнем политическия пиар.

За последното едва ли е необходимо да се говори подробно. Ясно е, че при всеки подобен случай присъства възможността всичко да е инициирано от самата партия с цел „ние сме жертви, гласувайте за жертвата“.

Само да си довършим увода и почваме по същество

Ако трябва да сме честни, а ние от Socialni.bg винаги сме максимално коректни спрямо истината, този брифинг уби рибата и смачка по интерес дори извънредните брифинги на Националния оперативен щаб. По време на карантината, ген.-майор Венцислав Мутафчийски заедно със своята свита от експерти и доктори водеше голям рейтинг на големите телевизии.

Цели семейства се сбираха през телевизионните екрани, за да се чудят и да се маят как може да е толкова сладкодумен нашият ръководител на Националния оперативен щаб. Отстрани изглеждаше сякаш той правеше и невъзможното.

Патлаци

Сега, каквото и да си говорим, какъвто и извод да си изкараме от цялата ситуация, то е ясно, че това си е страшен скандал. Някои от тези, които са чели тези редове, са стигнали тук заради заглавието, но други са търсили предното изречение (изречението за скандала).

Да си премиер, да ти излезе снимка как „спинкаш сладко“ и ти просто да кажеш: „Трябваше ми само едно момченце и щях да се фърла оттука!“ Имаме си широкоскроен премиер и който не я знае тази истина, той не си е пускал телевизора от десетина години.

Ако ни питате нас, несметните богатства в шкафчето на премиера не са от особено значение. Истински интерес буди патлакът, който стои до нощната лампа на Бойко Борисов.

Не забравяйте, че той си е бивш охранител и бивш главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Бойко Борисов колкото и добре да играе ролята на едър, но миловиден бащица, всички знаем, че тези професии не се практикуват от най-милите мъже.

Т.е., премиерът колкото е мил, толкова може и да е агресивен. А къде в природата има агресивни жертви?

Змията е животно, което се е приспособило да живее на почти всички земни ширини и дължини. Тя често става жертва на различни външни влияния, но в същото време всичко и всички се страхуват от нея, защото не знае дали е отровна или не.

Ако сравним Бойко Борисов със змия, то двете страни си прилягат идеално. И двете животни обичат да ядат полски мишки – разликата се съдържа само в това, че за влечугото мишките са в полето, докато за бозайника те са на поляните около Бузлуджа.

И двете животни обичат да ловуват възползвайки се от силата на своята отрова. Единственото нещо, което на премиера трябва да му се признае е това, че той не обича да се маскира с околната среда.

Дали вместо това иска да използва патлак, за да накаже дръзналите да се опълчат срещу полудиктаторския му режим – трябва да изчакаме, за да видим.

Премиери

Продължаваме със следващата част от заглавието, където ще разгледаме препотяването на премиера. По едно време след като стана твърде очевадно, че започва да се поти, премиерът обърна внимание на това, че му е топло и не иска да бъде приеман за притеснил се.

Това, че той изглеждаше сякаш е дете, което го изпитват на черната дъска, може би не е толкова важно. Факт е, че премиерът на България се изпоти, но за чиста монета ли трябва да приемем това, че причината е топлината в централата на ГЕРБ.

Горещината беше на лице, та дори от зрителите на извънредния брифинг пред малките екрани усетиха жегата. Като изключим времето, в което премиерът говореше за геостратегическите си постижения, през останалите минути той споделяше своите притеснения и прогнози.

Политически пиар

Е, дойдохме си на думата. Най-апетитната част винаги е за най-накрая и винаги е най-кратка. Съжаляваме, че трябва да поддържаме тази теза, но да си го признаем - в тази ситуация смърди на политически пиар.

Освен, че напомня за маскирането с околната среда, характерно за змията, Борисов твърди, че ГЕРБ е тотална жертва в конкретната ситуация. Опасно ли е да повярваме на това изречение?

Едно от запомнящите се неща от извънредния брифинг е, че Борисов съобщи за бъдещо разследване от страна на Прокуратурата. Какво ще излезе от него – тепърва ще разбираме.

Засега знаем със сигурност, че Бащицата се страхува за живота си!