В свят на суета, предубеденост, съмнителни изказвания по новинарските емисии, протестиращи чернокожи, високи технологии и сравнително евтини хора, претендиращи за скъпи стоки, човек има нелеката задача да се запази цял. Е, имаме ли шанс това да се случи, или изправянето срещу бурята, наречена „Последствията от 21-ви век“ е чиста загуба на време?

Познавам много малко хора, които не се влияят от суетата и не влизат предубедени в комуникацията си с останалата част от човечеството. За сметка на това, времето ме е срещнало с безумно много хора, които се влияят от уж полезния напредък и вярват на съмнителните твърдения, излизащи от устите на обществените и политически фигури на малкия екран.

Къде всъщност е проблемът

Ако питате масовия българин къде са проблемите в ежедневието му, най-вероятно ще последва отговор от типа: „Еми, ниски са заплатите. Няма работа. Нещо, не ми отърва тази държава и сега чакам едно интервю за бачкане в чужбина.“

Е, като изключим частта с работа на територия, намираща се извън България, останалата част от отговора ще е на сто процента същата. Защо да изключваме частта с работата ли?

На по-голямата част от хората просто не им се работи и е доста по-удобно да кажат, че всъщност държавицата ни не предлага работа, за да не изглеждат мързеливи в очите на останалите. Тези неща не са от вчера и от днес, но нека видим къде е екстрактът на проблема, защото той рядко се търси.

Направихме си експеримент

Ние в Socialni.bg не обичаме да сме като онези празнодумци по телевизията, които днес ще са основен герой в редовете ни. Правим кратко проучване преди да пишем по-сериозни неща.

Влизаме в един от най-известните сайтове-платформи за търсене и предлагане на работни позиции в страната. Това ни отнема някакво време от работния ден, но за вас сме готови на всичко, така че… жертви.

Още на първата страница ни посрещат топ работодателите, които явно според някаква непрозрачна статистика се определят като такива. Както и да е, започваме с разделите и под топ работодателите можем да срещнем най-избираните области, в които хората инвестират времето си и то отива в актива на фирмата.

Само вижте за какви области става дума: IT, Инженерни и технически дейности, Медицина, фармация, здравеопазване, Мениджмънт и Бизнес развитие – все тежки и динамични длъжности ще да са. Ако някой гледа тези гръмки имена, ще си каже, че той българинът освен задължения на водещи позиции, друго не върши.

В България общаци няма, нямаме и хора в строителството, нямаме дори хора, работещи на бензиностанции. Питате ли се дали те са толкова суетни, дали вярват на разните му глупости, които се изсипват по телевизора?

Най-вероятно не им остава толкова много време, в което да обръщат внимание на неща, които пряко не засягат техния хляб, който слагат на масата след края на деня. Т.е., изводът след всичко сочи, че колкото но-„неквалифицирана“ професия работиш, толкова по-малко слушаш политическата пропаганда, която сондират от всякъде в съзнанията ни.

Е, тогава защо основната политическа схема в България от край време е да държат хората прости и неинформирани, за да могат да управляват обществените нагласи лесно? По тази логика всеки прост човек не е лесно управляем и цялата тази „схема“ е обречена на провал.

Хабим ресурси, които сме взели напред

В махалата най-големият капан се описваше с това да вземеш „предно“. Така със забранени субстанции се сдобиваха само т.нар. утайки. Тях никой не ги харесваше и всеки се стремеше да страни от тях и техните проблеми.

Е, години по-късно вече става дума за хабене на ресурси, а не на забранени субстанции. Да се „обатачиш“ с изхабено време, вложени напразно нерви и т.н. си е в пъти по-страшно, отколкото просто да задлъжнееш с пари на някакъв човек, чието основно препитание е в разрез със закона.

В началото засегнахме темата за това, че бурята, създадена от напредъка на човечеството, е нещо, което може да се окаже тотална загуба на ресурс. Най-лошото е, че някак си загубата на ценен ресурс е нещо, което се харесва на хората.

„Да скатаеш“ не се ползва с равноправно значение само в професионален аспект. Този любим на много хора израз се прилага и в това да имаш мнение, например.

Пасва перфектно и в отношенията ни с другите – скатаваме ежедневно от отговорност, скатаваме дори и да ядем, скатаваме и да почиваме.

Народ-скатавка сме си като цяло

Аз все още не разбирам как човек спи спокойно, знаейки това, че е скатал от това да изрази мнението си. Текстът ни е като един обикновен ден – почва пред телевизора и свършва там.

Та, по телевизора постоянно можем да срещнем хора, дето скатават от всякакви неща, но нали целта е да влизаме в екстракта. Та, есенцията на всичко е това, че сме смачкани от собствения си напредък.

Нали знаете, обаче, какво казват за спасението на света? Едно е нещото, което ще го спаси – любовта!

„Вие чакайте на любовта да ви спаси, пък ще ви гледам сеира!“ – възкликват в момента онези, които скатават от човещина.