В събота над 100 000 израелци участваха в мащабна демонстрация в Тел Авив, за да покажат несъгласието си с новата съдебна реформа, която се предвижда от правителството. Много критици смятат, че тази реформа е заплаха за демокрацията, което е основната причина за недоволството.

Проектът, в който са включени и съдебните промени беше обявен през януари, по инициатива на управляващата коалиция, която е съставена от крайнодесни партии и ултраортодоксални евреи. Поради спорният си характер, който рязко се различава от демократичните разбирания, предложението за съдебна реформа предизвика мащабно протестно движение, което с всяка изминала седмица набира повече популярност.

Тази събота беше 32 поред, в която демонстранти излизат по улиците на Тел Авив, за да изразят несъгласието си с правителството за въвеждане на реформата.

В какво се изразява съдебната реформа в Израел

През януари 2023 година правителството на Израел предложи законопроект, който предвижда ограничаване на правомощията на съда. В края на месец юли израелските управляващи успешно прекараха първата мярка от големия пакет с реформи. Тя се изразява в анулиране на правомощията на Върховния съд да отменя решения на правителството ако ги сметне за неоснователни.

Според много анализатори и критици на реформата, въвеждането ѝ ще отслаби съдебната система, което ще доведе до подкопаване на демокрацията. Съдебната система има за цел да следи как правителството използва правомощията си, а ако реформата се въведе, съда няма да може да упражнява контрол над правителството.

Напрежението в страната расте след приемането на първата част от реформите. Това провокира стотици хиляди хора да излязат по улиците на различни градове в страната. По този начин народа изразява недоволството си към премиера Нетаняху и иска неговата оставка.

Протестиращите са подкрепяни от политическите опоненти, много светски групи и дори религиозни представители. Поради мащабността на протестите се очаква около 10 хил. военни резервисти да откажат да се явят на служба. Това може да доведе до допълнително ескалиране на напрежението.

В момента, поради лятната ваканция на правителството, въвеждането на останалите мерки от съдебната реформа е прекратено.

Разделението на обществото расте

Съдебната реформа е причина за голямо разделение на обществото. Въпреки голямата вълна от недоволство, правителството няма намерение да прекрати въвеждането на мерките за намаляване на правомощията на Върховния съд.

Израелското общество е разкъсано, а мащабните протести, които са имат голяма подкрепа могат да се превърнат в гражданска война. Според опозицията, натискът, който протестите оказват над правителството е изключително важен, защото управляващите не биха се спрели лесно пред въвеждането на съдебната реформа.