През 2020 година е внесен иск в Калифорнийския съд, чрез който потребители на Google искат обезщетение в размер на „поне 5млрд. долара“, заради незаконно нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

Потребителите въвели иска твърдят, че бисквитките, с които Google следи и анализира активността е приложенията са продължили да събират данни, дори след включен режим инкогнито. Този режим на Chromе се включва, когато потребители сърфират в интернет и искат да запазят информацията за действията си поверителна.

Според хората, които съдят Google, търсачката е продължила да следи за тяхната дейност без тяхно разрешение, което е нарушаване на личното пространство.

Съдията отхвърли искането на Google за прекратяване на делото

В понеделник Калифорнийският съд отхвърли искането на Google относно прекратяване на делото. Като основен довод за това окръжния съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс заяви, че няма достатъчно данни, с които да се потвърди, че потребителите са дали съгласието си на технологичния гигант да следи и събира информация за тяхната дейност в интернет.

Причина за това е, че компанията никога не посочва изрично, че ще прави това, което е доказателство, че тя не иска разрешението им.

Отговор от страна на Google не закъсня. Говорителят на компанията заяви пред The Verge, че категорично оспорват тези твърдения и ще продължат защитата си срещу тях.

„Режимът "Инкогнито" в Chrome ви дава възможност да избирате да сърфирате в интернет, без дейността ви да се запазва в браузъра или устройството ви.

Както ясно заявяваме всеки път, когато отваряте нов таб в режим инкогнито, уебсайтовете може да са в състояние да събират информация за вашата активност по време на сесията." Допълва говорителят на техничния гигант.

Ишците са доказали, че има пазар за техните лични данни

В решението от съда се посочват доказателства предоставени от ишците, които показват, че има пазар за техните данни за сърфиране и събирането на данни от Google ги възпрепятства да участват в този пазар.

Според съда, в предвид естеството на събиране на данни от търсачката, само парично обезщетение не е достатъчно за потърпевшите. Необходимо е да се вземат мерки чрез съдебно разпореждане, с което да се реши проблема за събирането на данни без разрешение на потребителите.

Събирането на данни данните за редовното и частното сърфиране на потребителите в едни и същи логове може да се използва по много начини. Единият е за да изпраща на потребителите персонализирани реклами. Google също може да използва събраните данни за "уникално идентифициране на даден потребител с голяма вероятност за успех".