Microsoft официално съобщи, че води преговори за придобиването на видео чат услугата за геймъри Discord за повече от 10 млрд. долара, твърдят източници, запознати с въпроса.

Discord преговаря и с потенциални купувачи, включително със софтуерния гигант Microsoft, но сделката все още не е абсолютно сигурна, допълват източниците, които са пожелали да останат изцяло анонимни, защото дискусиите не са публични.

По-вероятно е Discord да стане публична самостоятелно, посочва един от източниците. Представители на Microsoft и Discord са отказали да коментират въпроса.

Базираната в Сан Франциско компания е най-популярна със своята безплатна услуга, която позволява на геймърите да си общуват чрез видео, глас и текст, а затворените у дома заради пандемията потребители все повече използват тази технология за групи за учене, танцови класове, книжни клубове и други виртуални срещи.

Платформата има над 100 млн. месечно активни потребители и развива комуникационните си инструменти, така че да се превърне в „място за разговори“, а не просто в чат платформа, ориентирана към геймърите.

Microsoft, която миналата година се опита да придобие приложението TikTok и води преговори за покупката на Pinterest, се опитва да се сдобие с повече активи, които да ѝ дадат достъп до развиващи се потребителски общности, допълват източниците, запознати с мисленето на компанията.

Бизнесът с Xbox на Microsoft също разширява пакета от абонаментни предимства, които предоставя като част от предложението си Game Pass. След неотдавнашното придобиване на ZeniMax Media от Microsoft за 7,5 млрд. долара една сделка за Discord ще сигнализира, че софтуерният гигант възнамерява да продължи да инвестира в своето звено за видео игри.

Discord се е обърнала към Microsoft, за да проучи дали тя има интерес, а директорът на Xbox Фил Спенсър е човекът, който води преговорите, твърди един от източниците. Компанията набра 100 млн. долара и достигна оценка от 7 млрд. долара миналата година според Pitchbook.

Discord е водила преговори и с Epic Games, и с Amazon.com преди, допълват двама източници. От Epic не са отговорили веднага на запитването за коментар, а от Amazon са отказали да коментират.

TikTok опасен ли е за САЩ

Компютърният код, който стои в основата на TikTok, не представлява заплаха за националната сигурност за САЩ, става ясно от ново проучване на университетски изследователи по киберсигурност.

Докладът бе публикуван в понеделник от групата за киберсигурност към Университета в Торонто Citizen Lab, след като по-рано правителствени служители в множество държави, включително в администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, предполагаха, че популярното китайско приложение за кратки видеа може да помогне на Пекин за шпионската му дейност в чужбина.

Какво показва анализът върху TikTok

Citizen Lab, която публикува редовни доклади за цензурата и наблюдението от страна на китайските приложения за социални медии, не е открила доказателства за „явно злонамерено поведение“ след технически анализ на TikTok, която е собственост на базираната в Пекин ByteDance Ltd, пише The Wall Street Journal.

Приложението, изградено около пристрастяващи алгоритми, които обслужват потоци от кратки видеоклипове, не е по-натрапчиво от Facebook, що се отнася до събирането на данни, установяват изследователите.

Те, обаче предупреждават все пак, че може да има проблеми със сигурността, които не са открили и също така заявиха, че китайското правителство може да използва „нетрадиционни начини“, за да принуди ByteDance да предава данни, използвайки законите за националната сигурност на страната.

Независимо от това, проучването не открива „непосредствени проблеми със сигурността с TikTok“, казва Пелеон Лин, водещ автор на изследването. Той отбелязва също така, че няма доказателства Пекин да използва извънредни мерки за достъп до данните - за потребителите на TikTok.

Усилията на администрацията на Доналд Тръмп през миналото лято да забрани TikTok даде началото на продължителна сага, включваща ответни разпоредби от китайското правителство и сделка в последния момент за продажбата на американските операции на приложението на Oracle Corp., която бе отложена за неопределено време, след като Тръмп загуби изборите.

Понастоящем администрацията на Байдън оценява дали заплахата за националната сигурност, цитирана от предшественика му, продължава да гарантира забраната за ползване на приложението.

Аргументът на Тръмп, цитиран и в изпълнителната заповед, е, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност, защото китайското правителство може да я използва, за да открадне личните данни на около 100 милиона американски потребители на приложението.

Изпълнителната заповед също така подчертава риска TikTok да цензурира съдържание, което китайското правителство счита за политически чувствително, и да разпространява дезинформация.

Представители на Тръмп не са коментирали темата пред WSJ.

Приложението привлече вниманието и на редица други правителства по света. Миналия юни, след смъртоносни гранични сблъсъци с Китай, индийското правителство забрани TikTok и десетки други китайски приложения, позовавайки се на опасения за киберсигурност.

Пакистан, дългогодишен съюзник на Пекин, също наложи временни забрани за TikTok за нещо, което страната нарече „неприлично съдържание“. И в двата случая ByteDance заяви, че се ангажира да работи с властите, за да разреши проблемите им.