Навярно всеки от вас е чувал изразът „ахилесова пета“, този изразът се използва често в живота и има своето значение. Дори да знаете какво значи изразът, знаете ли от къде произхожда и в какви ситуации може да се използва. Е, ако не сте напълно сигурни, тази статия ще ви даде информация за всичко това.

Изразът обикновено се използва, като синоним на „слабо място“ или уязвимост, историята на произхода му е изключително интересна, а значението на израза не губи своята посока години наред и може да се използва в редица ситуации и да описва редица слабости на хора и организации.

Произход на изразът „ахилесова пета“ и митът за Ахил

Изразът „ахилесова пета“ идва от древногръцката митология и по конкретно от мита за великия воин Ахил. Според този мит Ахил е велик воин и герой от Троянската война, известен със своята неуязвимост и силата си. Той е и най-красивия и силния участник в Троянската война. Внук за Еак – царят на Егина, известен със справедливостта и благочестието си и син на смъртния Пелей и на богинята на морето – Тетида. Легендата за силния воин разказва, че когато бил бебе, майка му го потопила в свещените води на реката Стикс (река, дарявала безсмъртие, чрез водите си), за да го направи неуязвим и силен, Майката знаела, че съдбата вещае смърт във война за сина ѝ и затова по този начин се опитала да го предпази. Докато го топила във водата, тя го държала за петата и тази част от тяло му останала негово слабо място.

Има тълкувания на мита, че майката на Ахил го потапя в реката, за да провери дали е смъртен, а не за да го направи неуязвим, но повечето вярвания за свързани с неуязвимостта и безсмъртието.

След това, докато участва в Троянската война, Ахил бива улучен със стрела в петата – единствено място, на което може да бъде наранен и силният войн намира смъртта си.

За какво се използва в съвремието изразът „ахилесова пета“

Заради мита на Ахил и неговото слабо място, днес изразът  "ахилесова пета" се използва метафорично, за да обозначи уязвимата или слабата точка на човек или система, въпреки общата им сила или устойчивост. Всъщност този израз се използва и за корпоративни отношения и в киното и телевизията,

Когато се използва за бизнеси и организации, неговото значение е проблем или недостатък в структурата на организацията, който би могъл да доведе до проблеми или тотален провал. Изразът е вкоренен и в различни културни и литературни контексти. В литературата се използва, за да подчертае слабостта на героите, като всеки по-известен герои има своята ахилесова пета. Например шекспировият герой Макбет е велик воин, но неговата амбиция се превръща в неговата ахилесова пета, водеща до неговия крах.

В телевизията и съвременните герои също е заложено това да имат „ахилесова пета“. За Супермен например това е криптонита, за Батман – емоционалните травми, идващи от човешката уязвимост. Всички тези интерпретации на израза, показват, че е нормално всеки човек да има ахилесова пета. Ахилесовата пета или слабото място за хората може да бъде свързано с определен на страх, слабост или недостатък, който влияе на живота им. В медицината също се използва, като синоним на „ахилесово сухожилие“, което е най-здравото  и мощното сухожилие в човешкото тяло и се намира отзад на ходилото. Скъсването му обикновено е пълно и може да се случи внезапно при спортни натоварвания, например бягане или скачане от високо.

Изразът "ахилесова пета" е една  от тези метафори, които са преминали през вековете, оставайки актуални и значими и днес и поддържайки значението си. Изразът се използва и ни напомня, че всеки човек има своето слабо място, независимо от това колко е силен и успешен в общия план на живота си.