САЩ повдигна обвинения срещу трима компютърни програмисти от Северна Корея по повод огромна хакерска атака, целяща присвояването на над 1,3 млрд. долара в пари и криптовалута. Атаката е засегнала институции от банки до холивудски филмови студиа, съобщи американското министерство на правосъдието.

Според обвинителния акт 31-годишният Йон Чан Хок, 27-годишният Ким Ил и 36-годишният Парк Дзин Хок са откраднали пари, докато работели за севернокорейското военно разузнаване. Преди време срещу Парк беше повдигнато обвинение по иск от 2018 г.

Министерството на правосъдието съобщи, че хакерите са отговорни за разнородна престъпна дейност, включително ответна атака през 2014 г. срещу Sony Pictures Entertainment за създаването на филма „Интервюто“, разказващ за убийството на севернокорейския лидер.

Смята се, че групата е атакувала служители на AMC Theatres и е проникнала в компютрите на британската филмова компания Mammoth Screen, която работела по сериал за Северна Корея.

Министерството на правосъдието съобщи още, че тримата обвиняеми са участвали в създаването на деструктивния зловреден софтуер WannaCry 2.0, който нанесе удар на Националната здравна служба на Великобритания през 2017 г.

Хакерите са обвинени в това, че са проникнали в мрежите на банки в Южна и Югоизточна Азия, Мексико и Африка и са злоупотребили със SWIFT протокола, за да откраднат пари. Твърди се също, че те са използвали зловредни приложения от март 2018 г. до септември 2020 г., за да атакуват потребители на криптовалути.

Общата открадната сума от хакерите не е ясна, защото в някои случаи кражбите или са били спрени, или са били предотвратени. Но цифрите са значителни. Само при една атака през 2016 г. срещу централната банка на Бангладеш хакерите са задигнали 81 млн. долара, сочи обвинителният акт.

„Служителите на Северна Корея, използващи клавиатури вместо оръжия, задигайки дигитални портфейли с криптовалута вместо торби с пари, са най-големите банкови обирджии в света през 21-и век.“ – това заяви по време на брифинг заместник главният прокурор на САЩ по националната сигурност Джон Дъмърс.

Кристи Джонсън, заместник-директор на ФБР, отговаряща за полевия офис в Лос Анджелис, заяви пред репортери, че се смята, че тримата предполагаеми хакери са в Северна Корея. Според представители на американските власти понякога те са се установявали в други страни, включително Китай и Русия.

Счита се още, че Северна Корея е генерирала общо 2 млрд. долара, използвайки „повсеместни и все по-усъвършенствани“ дигитални прониквания в банки и борси за криптовалута, сочи доклад на ООН от 2019 г., изготвен от независими експерти, наблюдаващи международните санкции срещу Пхенян.

Ето, че и в технологичния свят са възможни предателства

Когато в края на миналата година китайският лидер Си Дзинпин спря първичното публично предлагане на Ant Group, мотивите му изглеждаха ясни.

Той беше притеснен, че Ant носи наистина сериозен риск за финансовата система и беше бесен на основателя на компанията Джак Ма заради критиките му към емблематичната кампания за засилване на контрола над финансовия сектор.

Имало е и една друга доста съществена причина, твърдят над 10 китайски представители на властта и правителствени съветници.

Нарастващото недоволство на Пекин към сложната структура на собствеността на Ant и хората, които е трябвало да спечелят най-много от IPO-то, което имаше шанса да е най-голямото в света до този момент.

В седмиците преди гигантът да стане публичен, досега неспоменавано никъде разследване на правителството е установило, че проспектът за IPO на Ant крие сложността на собствеността на фирмата, допълват източниците, запознати с разследването.

Зад купищата непрозрачни инвестиционни звена, които притежават известни дялове във фирмата, се крие и група от здраво свързани китайски влиятелни личности, включително такива, които имат връзки с политически фамилии, представляващи предизвикателство за президента Си и вътрешния му кръг.

Тези личности, заедно с Ма и висшите мениджъри на Ant, е трябвало да получат милиарди долари от листването, което щеше да оцени компанията на над 300 млрд. долара.

През осемте си години като президент Си отстрани много от своите съперници и властта му в момента е сравнима с тази на Мао Дзедун. Инициативите му включваха кампании срещу корупцията, спекулациите с недвижими имоти и други високорискови финансови дейности.

Си използва антикорупционната си кампания, за да се насочи както към действителната корупция, така и да засили собствената си власт. Планът за IPO на Ant включва възнаграждения и трупане на богатство, за каквото Си отдавна недоволства.

Говорител на Ant твърди още, че подробностите за акционерната структура на Ant са напълно разкрити в проспекта на групата и в публичната ѝ бизнес регистрация.

Преди разследването регулаторите в централната банка се тревожеха за бизнес модела на Ant. Компанията притежава приложението за мобилни разплащания Alipay, което се ползва от над 1 млрд. души.

То дава на Ant масиви от поребителски данни за навиците за харчене, за заемите и историята на плащания на сметки и заеми, което компанията използва, за да изгради гигант в сферата на финансовите услуги.

С какво всъщност се е занимавала Ant

Тя е дала заеми на близо половин милиард души, което я превръща в управляващ фактор на най-големия фонд на паричния пазар в страната и продава десетки други финансови продукти. Но не трябваше да следва строгата регулация и капиталовите изисквания, които важат за търговските банки.

Тя генерира печалба от трансакциите, докато държавните банки осигуряват по-голямата част от финансирането и поемат по-големия риск.

„От една страна, имате куп хора, които потенциално ще се сдобият голямо богатство, От друга страна, голяма част от риска е прехвърлена към държавата“ - коментира един от източниците, запознат с въпроса.

В реч от края на октомври, Ма остро разкритикува регулаторите в страната за правила, които според него са ненужни и възпират технологичните иновации. Той вбеси представители на финансовите институции към правителството, част от които присъстваха на място.