ByteDance не е участвала в предварителните дискусии за бизнес листинг на видеоприложението TikTok на Нюйоркската фондова борса (NYSE), твърдят информационните агенции, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. Така агенцията оборва статии на китайски медии, които твърдят, че се водят разговори.

The Global Times, който се публикува директно от компанията зад официалния вестник на управляващата комунистическа партия People’s Daily, заяви по-рано в своя Twitter акаунт, че ByteDance води предварителни разговори за листване на NYSE.

Малко след това, обаче изданието написа в социалната мрежа, че ByteDance е отрекъл истинността. Подобни разговори не се провеждат, твърди източникът, който отказва да бъде назован, тъй като не бееше упълномощен да говори публично по темата.

ByteDance, която пък е собственик на приложението за видео, не е отговорила веднага на молбите на агенциите за коментар по темата.

Под натиск от администрацията на Тръмп, ByteDance от месеци води преговори за финализиране на сделка за преместване на американските активи на TikTok в нова фирма, за да контрира опасенията на САЩ за сигурността.

Тези преговори продължават, след като Байдън встъпи в длъжност през януари, съобщават източници. Белият дом заяви, че извършва текущ преглед на потенциалните рискове, породени от достъпа на TikTok до данните на граждани на САЩ.

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от две федерални апелативни съдилища по-рано този месец да задържат правителствени жалби срещу решения на по-ниски инстанции, блокиращи ограничения, които администрацията на Тръмп искаше да наложи срещу приложението.

По-рано този месец от Ройтерс написаха, че планът за намиране на инвеститори по сделката с TikTok може да се проточи с месеци на фона на прегледа на администрацията.

Функционира ли телекомуникацията на Европа

Европа има „нефункциониращ“ телекомуникационен пазара, твърди главният изпълнителен директор на шведската компания Ericsson. По думите му това води до липсата на инвестиции и проблеми за производителите в конкуренцията им със САЩ и Китай, пишат от Financial Times.

Борхе Еколм, който е главен изпълнителен директор на шведския производител на телекомуникационно оборудване, споделя пред изданието, че е разумно много от европейските телекомуникационни компании да не инвестират в следващото поколение 5G мрежи, защото много от тях не успяват да си възстановят разходите.

„Проблемът е, че онези, които се предполага, че трябва да изградят тази инфраструктура, не печелят. Чакането има много висока цена“, допълва още той в изказването си.

Ericsson е притеснена, че Европа изостава значително както от Китай, така и от Съединените щати в пускането на 5G, който според компанията ще е ключов за дигитализацията на бизнеса. Европейският гигант прогнозира, че с 5G ще се помогне за увеличаването на ръста на брутния вътршешен продукт с 2 процентни пункта на годишна база.

“Без 5G общата индустрия ще бъде по-малко ефективна и по-малко конкурентоспособна. Без инфраструктурата е трудно да се развие дигиталната индустрия и това засяга огромен стойностен потенциал и вероятно милиони бъдещи работни места.“, коментира Еколм.

Европейските производители на 5G оборудване – Ericsson и финландската Nokia, също имат голяма стратегическа роля и такава в сигурността докато блокът се колебае колко голям достъп до пазара да даде на китайския им конкурент Huawei.

Какво ще направи Байдън на чело на САЩ спрямо ситуацията

Европейски държави, сред които са имена като Франция, Полша и Великобритания, наложиха повече рестрикции върху мрежовия достъп на Huawei след силен натиск от страна на администрацията на Доналд Тръмп заради потенциални рискове за националната сигурност.

Европейски дипломати очакват правителството на Джо Байдън да запази същия тон.

Европа има десетки телекомуникационни оператори, но опитите за консолидация в някои страни бяха блокирани от Брюксел заради притеснения за конкуренцията, което доведе до оплаквания, че рентабилността на фирмите изостава значително спрямо тази на по-големите им американски конкуренти.

Няколко държави, в това число Германия и Великобритания пък настояват за създаването на допълнителни производители на телекомуникационно оборудване, както и за отварянето на мрежите за други компании.

Еколм показа, че е изненадан, че Европа ще направи всичко, за да подкопае бизнеса на Ericsson и Nokia, макар че телекомуникациите са един от малкото технологични сектори, в които континентът има „стратегическа автономност.“, коментира той.

Главният изпълнителен директор на Ericsson също така поднови критиките си към шведското решение да забрани Huawei от своите телекомуникационни мрежи, като предупреди, че това носи „значителен риск за нейната възможност за конкуриране в глобален мащаб.“

По думите му има две притеснения за тази забрана: че други държави ще „ограничат свободната търговия“, застрашавайки 99% от приходите на групата, които идват от чужбина, и че за Ericsson е от съществено значение „да присъства на пазари, които стоят начело на технологичното развитие: Китай и САЩ“.

Huawei пък от своя страна винаги е отричала да носи каквато и да е заплаха за сигурността за страните, които купуват нейно 5G оборудване.