SoftBank - един от най-агресивните инвеститори в областта на високите технологии в света, заяви в четвъртък, че през последната фискална година е загубила повече пари от всякога - 13,2 млрд. долара – и ще намали темпа на новите си инвестиции.

„Светът се намира в хаотична ситуация.", заяви главният изпълнителен директор Масайоши Сон, като цитира по-специално Covid-19 и инвазията на Русия в Украйна.

„В този хаотичен свят подходът, който ние в SoftBank трябва да възприемем, е отбранителен“, пише The Wall Street Journal.

На какво се дължат слабите резултати

Слабите резултати на базирания в Токио конгломерат се случват в момент, в който инвеститорите по цял свят се затрудняват да се справят с драматичното поевтиняване на технологичните акции, особено на младите, бързоразвиващи се компании, които доскоро бяха магнетична инвестиция за инвеститорите. SoftBank е загубила 26,2 млрд. долара през първите три месеца на тази година.

Нарастващите лихвени проценти и други глобални проблеми накараха инвеститорите да избягват нерентабилни компании с високи оценки, причинявайки болка далеч отвъд SoftBank. Популярният борсово търгуван фонд ARK Innovation, управляван от Кати Ууд, се е свил с около 60% от началото на годината досега, а множество хедж фондове търпят загуби месец след месец.

„Ако сте притежавали акции на растежа тази година, както ние.“, написа в Twitter в четвъртък основателят на Altimeter Capital Брад Герстнер, „направо сте разбити“.

През последните години хедж фондът, фокусиран върху технологиите, беше основен инвеститор в стартъпи, преди да излязат на борсата, включително в Uber Technologies Inc. и софтуерната компания Snowflake Inc.

Сон откри видеопрезентацията за инвеститорите, като защити финансовото състояние на SoftBank, заявявайки, че нивата на дълга на компанията са управляеми, паричните ѝ наличности са достатъчни, за да покрият предстоящите падежи на облигациите, и че все още има ръстове в гигантския си технологичен фонд.

Сегашното подобрение в компанията е видимо

Той заяви, че компанията е увеличила паричните си наличности чрез заеми и продажба на акции в опит да отговори на опасенията на инвеститорите за големия дългов товар на компанията.

SoftBank отчете обща загуба от 13,2 млрд. долара за фискалната си година, приключила на 31 март, но и ръстове в подразделенията, освен в технологичните си фондове.

Така компанията отбеляза най-голямата си годишна загуба, надминавайки предишния рекорд, поставен преди две години. При представянето на финансовите резултати Сон също така се позова на натиска от китайските репресии срещу частния бизнес и повишаващите се лихвени проценти.

Впечатление направиха влошените инвестиции в множество стартиращи предприятия от нейния Vision Fund, който е на стойност 100 млрд. долара и е най-големият частен инвестиционен фонд в света, създаден преди пет години с намерението да създаде поколение от нови технологични гиганти.

Сред най-големите лоши залози се оказа китайската компания за споделени пътувания Didi Global Inc., която се сблъска с регулаторен натиск в Пекин. Към края на последното тримесечие Vision Fund е загубил 9,7 млрд. долара от 12,1 млрд. долара, инвестирани в Didi, съобщи компанията.