Инвестиционната компания Apollo води преговори да се включи във финансирането на предложеното от Илон Мъск придобиване на Twitter, пише Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със случващото се.

Финансирането, организирано от Morgan Stanley, ще надхвърли 1 млрд. долара и може да включва още Sixth Street Partners, наред с други фирми, допълват източниците.

Apollo, Sixth Street и Morgan Stanley не са пожелали да коментират въпроса.

Цената на социалната платформа

Акциите на Twitter завършиха търговията във вторник на цена от 47,26 долара за брой, а инвеститорите гледат все по-скептично към идеята, че Мъск ще завърши сделката при 54,20 долара за акция, колкото предложи главният изпълнителен директор на Tesla.

Това се случва, въпреки че миналата седмица Мъск разкри, че е получил финансови ангажименти за 7,1 млрд. долара от инвеститори като Лари Елисън, Sequoia Capital и Катар. Той убеди саудитския принц Ал-Уалид бин Талал да се включи с около 1,9 млрд. долара срещу акции в Twitter, след като компанията бъде свалена от борсата. Мъск ще се опита да направи същото със съоснователя на Twitter Джак Дорси.

Преговорите са за специални права от страна на Apollo, като не е ясно как това може да промени досегашното предложение, предполагащо, че Мъск и партньорите му трябва да осигурят 27,25 млрд. долара финансиране за покупката, която е на стойност 44 млрд. долара. Останалата част ще дойде от дълг и заем, свързани с акциите на Мъск.

Мъск е най-богатият човек в света с нетно богатство от 231,8 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index.

Цената на акциите на Tesla спадна с 26%, откакто предприемачът обяви, че има желание да придобие Twitter. Причина за това са притесненията на инвеститорите, че той ще трябва да продаде значителна част от книжата си в компанията, за да финансира сделката.

Наскоро Мъск продаде акции от Tesla на стойност 8,5 млрд. долара.

Google със споразумение да плаща в ЕС

Американският интернет гигант Google е сключил споразумения с над 300 медии в Европейския съюз, благодарение на което ще може да публикува техни статии в онлайн търсачката си, пише Bloomberg.

Сред издателите в Германия в списъка попадат ZEIT, Frankfurter Allgemeine Zeitung и Spiegel. Компанията се е договорила и с други от Унгария, Франция, Австрия, Нидерландия и Ирландия, обяви компанията в публикация в блога си. От текста не става ясно колко е платила Google за сделките.

Европейската директива за авторското право, която влезе в сила през 2019 г., беше кулминацията на усилията на Европейския съюз да гарантира, че медиите от блока получават възнаграждения за тяхното съдържание. Законът за авторското право, който се въвежда в региона от всяка страна, позволява на издателите да искат заплащане винаги, когато онлайн платформи използват тяхно съдържание. Някои правила позволиха на медиите да преговарят с уеб платформи като Google и Facebook относно възпроизвеждането на техни статии и видеа.