Китайското правителство обмисля въвеждането на ограничения в използването на смартфони от деца и младежи до 18-годишна възраст. Въпреки че страната е един от най-добре развитите технологични хъбове в света, властите не веднъж са ограничавали достъпа на населението до определени социални мрежи.

Следващата стъпка за контрол в използването на технологиите, която се обсъжда активно през последните дни, е въвеждането на специален закон, който да ограничи времето, което децата прекарват пред екрана на смартфон или таблет.

Пристрастяването към интернет води до вреди за обществото

Това е основният довод на Пекин във връзка с предложението за въвеждане на новата мярка. Много голям процент от непълнолетните, които имат достъп до телефон или таблет са пристрастени към интернет, а това според управляващите в Китай е пагубно за „добрия морал и ценностите“ за подрастващите.

Предложението за въвеждане на контрол над използването на смартфони с цел намаляване на прекараното време в интернет от непълнолетни идва от регулатора на китайското киберпространство.

Администрацията, която отговаря за киберпространството изисква от доставчиците на смартфони да въведат „режим за малолетни“. Според този режим лицата под 18 годишна възраст няма да имат достъп до интернет между 22 и 6 часа.

Друга мярка, която се предвижда е да има различно ограничение в позволеното за интернет време, което да се определя от възрастта. Така тийнейджърите и децата се разделят в три групи, като всяка група има право да използва интернет с различно времетраене.

Непълнолетните деца между 18 и 15 години ще могат да използват смартфоните си за 2 часа на ден, докато за тези между 15 и 8 години се предвижда използване на интернет и смартфон само за един час на ден. За деца под 8 години ще бъде въведен лимит от 40 минути на ден.

Предвиждат се и някои мерки във вида съдържание, което да се показва на различните възрасти. Китайският регулатор за киберсигурност все още работи над това предложение. Друга важна част от новите регулации е въвеждането на лесен за управление родителски режим на всеки телефон.

Какви са очакваните последици

Въпреки че мерките все още са на ниво обсъждане, акциите на някои технологични фирми бележат понижаване. Ограниченията ще се обсъждат до 2 септември като е възможно да претърпят промени.

Някои от собствениците на социални мрежи като например ByteDance (собственикът на TikTok) изразиха своето недоволство от въвеждането на подобни мерки. Според тях китайското правителство няма право да определя какво съдържание могат да консумират подрастващите и по колко време да прекарват онлайн.

Производителите на смартфони от брандовете Huawei, Xiaomi и Samsung са изправени пред предизвикателство във връзка със създаването на специалния „режим непълнолетни“.