Колкото и новости да излизат на конвейер, няма спор, че са си нужни някакви дни, седмици и месеци хората да се адаптират към тях. Едно от най-интересните неща, излизали през последните години, несъмнено са виртуалните портфейли.

Това хем ме дразни, хем, обаче ме кара да си мисля, че светът наистина се адаптира към новостите. Аз, обаче не мога да се адаптирам и това си е.

Понеже нямам и един грам компетентност по темата, реших да се пообразовам преди да пиша каквото и да е пред вас – моите верни читатели, с които вече все по-рядко се срещаме. Днешните редове ще са специално за виртуалните портфейли.

През последните години се наблюдава устойчив растеж на използването на мобилни портфейли (разплащане чрез мобилни устройства на ПОС терминали) като нов, по-безопасен и по-удобен начин за разплащания.

COVID-19 несъмнено е факторът, който подхрани този растеж, тъй като хората започнаха да поставят под въпрос безопасността на използването на банкноти от страх от ефективно предаване на коронавируса.

Според данните, представени от агенциите за проучвания, мобилните ПОС плащания в света се очаква да достигнат стойност над 2 трлн. долара през 2020 г. Впечатляващият растеж ще продължи и през следващата 2021 година, когато мобилните портфейли ще станат индустрия на стойност 2,5 трлн. долара.

Малко връщане назад във времето

През последните няколко години услугите за мобилни плащания нараснаха на пазарите с недостатъчно банкиране в Африка, Азия и Латинска Америка, осигурявайки за първи път достъп на стотици милиони хора до електронни трансакции.

Те, обаче стават невероятно популярни и сред потребителите в развитите страни, защото им позволяват да извършват плащания, без да носят пари, като същевременно намаляват шансовете за кражба или загуба на средства.

Знаете ли какво още разбрап - през 2017 г. глобалният пазар на мобилни портфейли се е изчислявал на стойност от 327,6 млрд. долара по данни на Statista. През следващите две години тя е скочила с 266% до почти 1,2 трлн. долара.

Глобалният скок на дигиталните разплащания на фона на избухването на пандмията, обаче предизвика най-впечатляващия годишен ръст в сегмента на мобилните ПОС плащания, като трансакциите се повишиха с 67,5% на годишна база до над 2 трлн. долара.

Тенденцията към силен ръст се очаква да продължи и през следващите години, като мобилните портфейли ще достигнат над 4 трлн. долара стойност на трансакциите до 2024 г.

Данните сочат още, че средната стойност на трансакциите на потребител се е увеличила от 1097 долара през 2019 г. на 1500 долара през 2020 г. През следващите четири години се очаква тази стойност да скочи с 50% до 2254 долара.

През последните години се наблюдава и впечатляващ ръст в броя на хората, които избират мобилни портфейли за управление на плащанията си. През 2017 г. 298,7 милиона души по целия свят са използвали мобилни портфейли.

През последните три години броят им нарасна с 350% до над 1,3 милиарда. Прогнозите са броят на потребителите в сегмента на мобилните ПОС плащания да достигне почти 1,5 милиарда догодина и да продължи да нараства до 1,8 милиарда през 2024 г.

Кой държи контрола в тази сфера

Китай представлява най-голямата индустрия за мобилни портфейли в света, която се очаква да достигне стойност от 1,1 трлн. долара тази година, формирайки почти 60% от всички мобилни ПОС плащания в световен мащаб. САЩ са вторият по големина пазар с трансакции с мобилен портфейл на стойност 372,1 млрд. долара през 2020 г.

Прогнозите, обаче сочат, че Великобритания и Япония, които са другите водещи пазари на мобилни портфейли, се очаква постигнат най-впечатляващия растеж през 2020 г.

По данни на Statista пазарът в Обединеното кралство ще отбележи 108% ръст, като стойността на трансакциите ще достигне 69,7 млрд. долара тази година, което е четирикратно увеличение спрямо нивото преди COVID-19.

Очаква се японската индустрия за мобилни портфейли да достигне 24,9 млрд. долара през 2020 г., което е 165% скок на фона на избухването на пандемията.

Човееек, Майкрософт станал жертва на руснаците

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. заяви, че системите му са били изложени на т. нар. малуер, (на английски: malware, събирателен термин за различни видове софтуер, предназначен да повреди функционирането и да открадне, разруши или като цяло да извърши негативни и незаконни действия в рамките на компютърни системи).

Софтуерът е използван от свързана с Русия хакерска група, която се е била насочила към американски щати и правителствени агенции, предават информационните агенции.

Компанията е клиент на SolarWinds Corp., за чийто софтуер се смята, че хакерите са използвали за достъп до мрежи чрез инсталиране на злонамерен код. Microsoft е намерила код, свързан с тази кибератака „в нашата среда, който код изолирахме и премахнахме“, заяви говорителят Франк Шоу в изявление, публикувано в профила му в Twitter.

„Не сме открили доказателства за достъп до производствени услуги или данни за наши клиенти. Нашите разследвания, които продължават, не откриха абсолютно никакви индикации, че нашите системи са били използвани за атаки на други.”

Ройтерс съобщил по-рано, че Microsoft е хакната и че нейните системи са били използвани за атаки над други лица, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.