Както добре знаем, Twitter не е сред най-предпочитаните социални платформи в България. Това, обаче, далеч не означава, че можем да си позволим да сме тотално неосведомени за възможностите на платформата.

Какво може да ни даде „Птиченцето“ и можем ли да заменим Facebook с Twitter след като прочетем материали, подобни на този? Нека проверим.

„Едно птиченце ми каза“ няколко неща, които е добре да знаем за социалната платформа и искам да ви ги споделя. Нека проверим част от основните неща, с които е хубаво да сме наясно преди да направим първия си tweet.

Историите на водещите компании по света винаги са ни подтиквали към някакво романтично чувство на вдъхновение и мисли от типа: „Ако и аз някой ден го направя това…“ Е, историята на Twitter не е по-малко романтична от хрониките на останалите корпорации.

Създаден в последния момент, измислен на детска площадка

Годината е 2006-та, а компанията е Odeo. Тя помага на хората да качват и обработват аудио файлове, но не отчела абсолютно никакъв ръст и инвеститорите я заплашили за това, че ще се оттеглят, ако не бъде измислена нова услуга.

Една от идеите, , която е родена в този кризисен момент, всъщност е в основата на сегашния Twitter, който всички познаваме днес.

Един от основателите – Дом Сагола споделя пред обществеността, че тимът им се е събрал на върха на пързалка в малкия квартал Саут Парк в Сан Франциско. Тогава на един от тях – Джак Дорси, му хрумнала идеята за сегашната есенция на Twitter.

„Идея, която е толкова проста, че дори не трябва да мислиш за нея - просто пишеш“ – споделят създателите. Днес тази идея седи в основата на мултимилиардната компания с над 200 млн. потребители.

Кой е първият tweet в социалната платформа

Първият „туит“ е бил автоматичен. Когато Twitter започвал своята дейност, първото съобщение на всеки е било автоматично и гласяло&

То гласяло: "Just setting up my twittеr" (В момента настройвам профила си).

Джак Дорси изпраща своето първо послание в социалната мрежа на 21 март 2006. Досега то е препратено (ретуитнато) от други потребители над 8 900 пъти за всички времена, което си е рекордно.

Като се заговори за рекорди

В световен мащаб на най-много последователи в мрежата се радва музикалната суперзвезда Джъстин Бийбър. Неговите съобщения се следят от над 36 млн. души от всички краища на планетата.

Hootsuite, която се занимава със социален и медия мениджмънт, от своя страна, следи над 1.1 млн. профила в Twitter, което всъщност е най-много от всички останали потребители на социалната платформа.

Най-следената компания с профил в системата на птичето, е YouTube, която се радва на своите 25 млн. последователи.

Кое е птичето?

Може би най-интересното нещо, което вълнува изключително много хора, е кое е птичето, което се е превърнало в икона за социалната мрежа.

По официални данни от кухнята, името на запазения знак на Twitter е Лари. Пернатото животинче носи името на легендарния играч на баскетболния отбор Boston Celtics Лари Бърд.

От Twitter са мързеливи?!

Идеите за опцията „ретуит“, „отговор на туит“, хаштаг функцията, както и мобилните приложения не принадлежат на създателите на Twitter, a на ползващите го потребители. След предложения за направата им, компанията е харесала представените им концепции и е подкрепила изграждането.

За съжаление, обаче, идейните и услужливи потребители не получават нито една стотинка за споделянето на своите идеи и патенти. В същото време, след осъществяването на градивните идеи, Twitter е бил оценен на 10 млрд. долара.