От почти седмица на сам Пакистан е разтърсен от мащабни протести в подкрепа на настоящото правителство. Протестиращите излязоха по улиците с искания за оставката на главния съдия, който е разпоредил освобождаването на бившия премиер Имран Хан от ареста.

Припомняме, че Хан беше свален от власт миналия април, а на 9 май тази година беше арестуван в заради обвинения в корупция. Неговото управление вкара страната в дълбока икономическа криза, което накара избирателите му да излязат по площадите и да искат неговото сваляне.

Още през март избухнаха няколко протеста на привърженици на Хасан, които бяха подтикнати от слухове за евентуалния му арест. При тези протести са използвани сълзотворен газ и водни оръдия за разпускане на тълпата.

Арестът на бившия премиер по-рано този месец предизвика серия от нови протести на привържениците му срещу сегашното правителство. Това накара много пакистански граждани, които подкрепят управлението на Шехбаз Шариф – премиера на държавата също да излязат по площадите.

Освобождаването на Имран Хасан от ареста

Представители на Върховния съд на Пакистан обявиха ареста на Хан за незаконен, което доведе до по-късното освобождаване на бившия премиер под гаранция. Това води до напрежение между правителството и съдебната власт, а хиляди граждани на столицата Исламабад излязоха на протест в подкрепа на настоящото управление и премиер Шехбаз Шариф.

Протестиращите искат върховенство на закона и безпристрастна съдебна система, което е в противовес с освобождаването под гаранция на Имран Хасан. Главния съдия на Пакистан и други върховни съдии разпоредиха, че по обвиненията на Хан в корупция не са събрани достатъчно доказателства. Това наложи незабавното му освобождаване под гаранция.

Бившият министър-председател на Пакистан е обвинен, че е получил земя в замяна на политически услуги. Хан отрича това твърдение и отказва да съдейства в разследването за корупция, което се води срещу него.

Ситуацията в Пакистан се влошава

От началото на протестите до сега над 2000 бяха арестувани, а най-малко 10 са били убити. Армията е повикана, за да стабилизира протестите и да помогне за поддържането на реда в районите с интензивни протестни действия.

На фона на изостреното политическо напрежение, Пакистан продължава да се бори с дълбоката икономическа криза, в която страната попада заради лошо управление и високата инфлация. Индексът и скочи до рекордните 40%, а валутните резерви на страната драстично са намалели. Рязкото покачване на цените на суровините след инвазията на Русия в Украйна има голям отзвук за задълбочаването на икономическите проблеми на страната.

Правителството на сегашният министър-председател се опитва да договори финансова помощ от МВФ, но страната не отговаря на много от критериите за това.